Van'ın Erciş ilçesine bağlı Çelebibağı Mahallesi'nde, Van Gölü'nde yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesinde meydana gelen çekilme, bölgedeki tarihi Erciş Kalesi'ni gün yüzüne çıkardı. Urartu Krallığı dönemine ait olan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde onarımlardan geçirilerek kullanılan bu kale, uzun yıllar sonra tekrar görülebilir hale geldi.

Göl seviyesinin yaklaşık 6 kilometre kadar çekilmesiyle birlikte bu tarihi kale ve kalıntıları görmek isteyen bir grup araştırmacı ve gazeteci, bölgeye geldi. Nihat Çavuşoğlu adlı gazeteci, konuyla ilgili şunları söyledi: "Urartu Krallığı döneminde Van Gölü kıyısında inşa edilen kale, Osmanlı İmparatorluğu döneminde de onarılmış ve kullanılmıştı. Çekilme ile birlikte bu kale de günyüzüne çıktı. Biz daha önce tekneyle geldiğimiz bu bölgeye, şimdi araçla gelip kaleyi fotoğrafladık."

Nihat Çavuşoğlu, 40 yıldan fazla süredir bölgede gazetecilik yaptığını ve 1990'lı yıllarda Van Gölü'nün yükselmesiyle kalelerin sular altında kaldığını hatırlattı. Ancak son dönemdeki çekilme, bu tarihi yapının yeniden gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Çavuşoğlu, "Bu kalenin bin yıllık bir tarihe sahip olduğu söyleniyor. 30 yıl önce buraya geldiğimde bu kale gölün ortasındaydı, şimdi tamamen günyüzüne çıktı." şeklinde konuştu.

Ayrıca Çavuşoğlu, “Yaklaşık 40 yıldır ilçede gazetecilik yapıyorum. 1990'lı yıllarda Van Gölü'nün yükselmesiyle birlikte tarihi Erciş Kalesi sular altında kaldı. O dönem de bizler de kaleyi fotoğraflamak için sık sık teknelerde buraya geliyorduk. Şimdi de bazı fotoğraf tutkunları ile birlikte araçla bölgeye geldik. Kaleyi fotoğraflayıp, tarihi hakkında arkadaşları bilgilendirdim. Bu kalenin bin yıllık bir tarihe sahip olduğu söyleniyor. 30 yıl önce buraya geldiğimde bu kale gölün ortasındaydı, şimdi tamamen günyüzüne çıktı" ifadelerini kullandı.

Gölün çekilmesiyle ortaya çıkan bu tarihi kalenin, bölgenin tarihine ve kültürel mirasına ışık tutması bekleniyor. (DHA)

Editör: Habererk Haber Merkezi