Tunus'ta önceki gece Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin yetkilerini dondurarak, milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırması ve mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını duyurmasının ardından yaşanan gelişmeler devam ediyor. Cumhurbaşkanı Kays Said yaptığının darbe olmadığını savunarak, alınan yeni kararlar doğrultusunda 1 aylık sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı.
Tunus'ta bir süreden bu yana devam eden siyasi çalkantı, önceki gün Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin tüm yetkilerini dondurması ve Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden almasıyla devam etti. Ülke ve dünya genelinde büyük yankı uyandıran olayın ardından Tunus'ta hareketlilik arttı.



MECLİSE ALINMADILAR

Hükümete yönelik bu girişimin ardından askerler Tunus Meclis Başkanı ve Meclis'teki birinci parti olan Nahda Hareketi lideri Başbakan Raşid el-Gannuşi ile beraberindeki milletvekillerini Meclise almadı.

 
DARBE OLDUĞUNU VURGULADI

Cumhurbaşkanı Said'in kararları üzerine halkı barışçıl mücadeleye çağıran Gannuşi, yasal bir dayanağı bulunmayan bu adımın bir darbe olduğunu vurguladı.

Ülkede siyasi kriz ve protestolar devam ederken, Cumhurbaşkanı Said yayınladığı kararname ile ülke genelinde 1 ay süreyle sokağa çıkma yasağı ilan etti. Yasağın koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında ilan edildiği belirtildi. Yerel saatle 19.00'dan 06.00'ya kadar uygulanacak olan yasaktan zorunlu şehirlerarası yolculuk yapan, temel ihtiyaçlarını karşılayan ve acil sağlık nedenleri olan vatandaşların muaf olduğu aktarıldı.

KARARLARIM DARBE DEĞİL DİYEREK, 1 AY YASAK İLAN ETTİ

Alınan kararla ilgili bir de açıklama yapan Cumhurbaşkanı Said görevden almanın bir darbe olmadığını belirterek, "Kararlarım, bir darbe değil, Tunus anayasasının uygulanması. 27 Ağustos'a kadar akşam 7'den sabah 6'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Bir damla bile kan akmasını istemiyoruz. Tunus yalnız değil" dedi.

KAMUYA 2 GÜN TATİL VERİLDİ

Alınan yeni kararlar doğrultusunda ülkede meydan ve caddelerde 3'den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklandı. Polis ve asker hariç kamuda 2 gün tatil ilan edildi.

Editör: TE Bilişim