Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerde binalar ve otoyollar yerle bir oldu, 35 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Sadece depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta yıkılan bina sayısı 8 bin 633 olarak açıklanırken, Hazine'nin müteahhitlere Ocak ayında aktardığı para gündeme geldi.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü, Merkezi Yönetim Bütçe Giderleri’nden müteahhitlere milyarlar aktarılırken örtülü ödenek harcaması da bir ayda 200 milyon TL'ye yaklaştı. 

MÜTEAHHİTLERE BİR AYLIK HARCAMA 2.3 MİLYAR

Yıkılan binaların müteahhitleri ve sorumluları yakalanmaya devam ederken, bir ayda müteahhitler için yapılan harcamaların toplam karşılığı 2.3 milyar TL olduğu ortaya çıktı. 

Hazine’nin verilerine göre, iktidarın sadece Ocak ayında faiz için kasadan çıkardığı tutar, 21 milyar 359 milyon TL oldu. Bu tutarın 13,5 milyar TL’si iç borç faiz giderinden oluştu. Dış borç faiz gideri ise 6 milyar TL’ye dayandı. Ocak ayında 1,5 milyar TL’lik de TL cinsinden bonoların faiz gideri oldu. Dövize Endeksli ve Döviz Cinsinden Tahvillerin Faiz Giderleri ise 1,4 milyar TL olarak kayıtlara geçti.

SAVUNMAYA YAPILAN HARCAMALAR DA TARTIŞMALI

İktidarın bir diğer tartışmalı harcaması, Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Mal, Malzeme ve Hizmet Alımları oldu. AKP, geçen ay 1 milyar 70 milyon TL’yi güvenlik harcamalarına aktardı. Bu tutar, mühimmat ve teçhizat alımı ile onarımına harcandı.

KİRALAR İÇİN KASADAN 6.6 MİLYAR TL ÇIKTI

İsraf harcamalar arasında gösterilen kiralama işlemlerine de milyarlar aktarıldı. Çok sayıda binayı elden çıkararak kamu kurumlarını kiralık binalara hapseden iktidar partisinin bu hamlesinin sonucunda sadece Ocak ayında 6 milyar 355 milyon TL harcandı. 269 milyon 524 bin TL’yi ise kara taşıtı, hava taşıtı, malzeme gibi kiralama işlemleri için harcayan iktidar, bir ayda tüm kiralar için 6 milyar 624 milyon TL’yi Hazine kasasından çıkardı.

MÜTEAHHİTLERE BİR AYDA 2.3 MİLYAR 

AKP döneminde korunup kollanan ve yaptıkları çoğu işler için “garanti ödemeler”e kavuşan müteahhitler, Ocak ayının kazananları arasında yer aldı. Bir ayda müteahhitler için yapılan harcamaların toplam karşılığı 2.3 milyar TL oldu.

GİZLİ HİZMET GİDERLERİ SON GAAZ DEVAM

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde tarihi rekorlar kıran ve halk arasında örtülü ödenek olarak da adlandırılan Gizli Hizmet Giderleri, yeni yılda da hız kesmedi. Hazine’ye göre sadece Cumhurbaşkanı tarafından harcanabilen ve hesabı sorulamayan kalemden Ocak ayında 188 milyon 584 bin TL harcandı. Kamu kurum ve kuruluşları ile hane halklarına borç verme adı altında Hazine’den aktarılan tutar da 5 milyar 102 milyon TL oldu.

Editör: Yadigar Hanım