Akkuyu NGS: Yerli firmalar için küresel bir referans kapısı

Akkuyu NGS: Yerli firmalar için küresel bir referans kapısı
Akkuyu NGS projesi, yerli firmalara uluslararası standartlarda üretim yeteneği kazandırırken, küresel nükleer projeler için önemli bir referans noktası oluşturuyor.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un Mersin’de inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde yer alan Bayramoğlu Endüstriyel Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Burak Çeliktaş, Akkuyu NGS sürecinde edindikleri deneyimlerin, firmaya nükleer alanda yetkinlik kazandırdığını dile getirdi. Akkuyu NGS projesinin, yerli firmalara uluslararası kalite ve güvenlik standartlarında üretim yapma yeteneği kazandırdığını vurgulayan Çeliktaş, bu projenin Türk firmaları için küresel nükleer projelere açılan önemli bir referans kapısı olduğunu belirtti.

Çeliktaş, "Bu proje sayesinde hem teknik kapasitemizi hem de mühendislik yeterliliğimizi önemli ölçüde geliştirdik. Ayrıca, çalışanlarımızın eğitim ve sertifikasyon süreçlerinde de kayda değer bir ilerleme kaydettik." dedi. 1960 yılından beri çelik imalatında faaliyet gösterdiklerini belirten Çeliktaş, Akkuyu NGS projesinde boru spool üretiminden gömülü eleman imalatına, buhar ve yağ hatları üretiminden çeşitli ekipmanların teminine kadar birçok aşamada yer aldıklarını, projeye dahil edilen ilk 10 firma arasında yer aldıklarını ve bu sürecin sadece bir üretim faaliyeti değil, aynı zamanda teknolojik gelişim açısından bir sıçrama noktası olduğunu vurguladı.

Türk mühendis ve teknisyenlerinin Akkuyu NGS projesinde edindiği bilgi birikimi ve uygulamalı deneyimin, bu alanda yetişmiş insan kaynağı açısından büyük bir değer oluşturduğunu belirten Çeliktaş, Akkuyu NGS’de edindikleri tecrübenin küresel projelerde yer almaları için güçlü bir referans oluşturduğunu, Türk firmalarını önemli bir oyuncu konumuna getirdiğini ve bu deneyimlerin dünya çapındaki nükleer santral projelerinde kullanılabileceğini söyledi. Türkiye’nin gündeminde olan yeni nükleer santral projeleri ve küçük modüler reaktör (SMR) yatırımlarının, Türk sanayicisi için büyük bir potansiyel taşıdığını, çelik ve metal üretiminden elektrik sistemlerine, ısı ve soğutma teknolojilerine kadar birçok alanda yerli firmaların söz sahibi olabileceğini, SMR teknolojisinin yerlileştirilmesiyle hem iç pazarda bağımsızlık sağlanabileceğini hem de Türkiye’nin nükleer teknoloji alanında bölgesel bir üretim ve tedarik merkezi haline gelebileceğini ifade etti. Nükleer enerjinin sadece enerji üretimi değil, aynı zamanda sanayide dijitalleşme, teknolojik dönüşüm ve verimlilik artışı için önemli bir kaldıraç olduğunu da sözlerine ekledi. Türkiye'nin enerji güvenliğini artırmak, dışa bağımlılığı azaltmak ve sıfır karbon hedeflerine ulaşmak için nükleer enerjiyi stratejik bir araç olarak kullanması gerektiğini vurgulayan Çeliktaş, bu alanda atılacak her adımın, sadece bugünü değil, gelecekteki sanayi yapımızı ve ihracat gücümüzü de şekillendireceğini belirtti. Projede yeni nesil konteyner yemekhane binalarını inşa eden Karmod Prefabrik Yapı Teknolojileri CEO’su Mehmet Çankaya da Akkuyu NGS’nin yerli firmaların marka değerini yükselterek, küresel pazarda rekabet edebilir hale getirdiğini söyledi.

234655-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.