Yeşil pasaportla ilgili yaşanan sorunlara ilişkin konuşan Soylu, "Takdir edersiniz ki, yeşil pasaport daha ziyade dış dünyayla, daha önceden kurulmuş olanlar, verilmiş olanlar var ama Türkiye'nin dış dünyayla münasebetlerinde, özellikle ihracat alanında ve diğer noktalarda, münasebetlerinde elimizi çok güçlendiren, özellikle diplomatik ziyaretlerde, özellikle kurumların ziyaretlerinde elimizi çok güçlendiren bir süreçtir. Ve bu yeşil pasaportun da belli bir miktarı var. Yani dünyanın bize tahsis ettiği belli bir miktar var. Biz bu miktarı aşmak üzereyiz. Yani aştık da diyebiliriz aslında" şeklinde konuştu.

Soylu, şöyle devam etti:

"Bu konu Dışişleri Bakanlığımız sürekli olarak tenkit edilmektedir. Yani bunu aşıyorsunuz diye. Şöyle bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Bütün yeşil pasaportlar hususi pasaportlara dönebilir. Ama ben bu konuda sorumluluğumu üzerime aldım. Bir çalışma yapacağımı söylemek isterim. Tabii şu da var. Yani siz kendi işiniz icabın yurt dışı seyahatlerinizi gri pasaportla yapabilme kabiliyetine sahipsiniz. Devlet bunu sizden imtina etmez."

YEŞİL PASAPORT NEDİR?

Devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Ayrıca yeşil pasaportlara hususi pasaport da denmektedir. 

İçişleri Bakanı Soylu, yeşil (hususi) pasaport ve bordo (umumi) pasaport arasındaki farkı bilmediğinden olsa gerek "yeşil pasaportların hususi pasaportlara dönebileceği" açıklamasını yaptı. Eğer bakanın dediği gibi bir durum mevcutsa, yeşil (hususi) pasaportlar bordo (umumi) pasaportlara dönüştürülecek anlamına gelir.

Editör: Gökçe Sevim