Bir Hollywood bilim kurgu filminden fırlamış gibi görünebilir ancak tabuta benzeyen bu kapsülün çok daha tartışmalı bir amacı var.

Bunun nedeni, yardımlı intiharın bir yolu olarak yaratılmış olması ve ilk kez bu yılın sonlarında kullanılabilecek olmasıdır.

Buluşun arkasındaki adam, 'Dr Death' lakaplı ve ' yardımlı intiharın Elon Musk'u ' olarak anılan tartışmalı ötenazi savunucusu Dr. Philip Nitschke'dir.

MailOnline'a özel olarak konuşan kendisi şunları söyledi: 'Kullanmaya hazırız... onu ilk kullanan olmak isteyen birçok kişiyle konuşuyoruz.'

Dr Nitschke, cihazının insanlara hayatlarını 'barışçıl' bir şekilde sona erdirme şansı vereceğini iddia ederken, yaşam yanlısı gruplar 3D baskılı Sarco Pod'ların 'intiharı yücelttiği' konusunda uyardı.

Dr Nitschke, kapsüllerin 4.000 $ (3.100 £) ila 8.000 $ (6.200 £) arasında bir maliyetle oluşturulduğunu ve İsviçre'de kullanıma hazırlanmanın son aşamalarında olduklarını açıkladı.

Yardımlı intihar ülkede 1942'den beri yasal.

Amsterdam'da ofisleri bulunan ancak bir eyalet olan Güney Avustralya'dan gelen Dr. Nitschke, "Kullanmadan önce İsviçre'ye özgü başka gerekliliklerin olmadığından emin olmak için geçen hafta İsviçre'deydim, İsviçreli avukatlarımızla görüştüm" dedi. Ocak ayında yeni yardımlı ölüm yasalarını getiren yasa .

Lahit kelimesinin kısaltması olarak Sarco adını alan kapsüller, kullanıcılar tarafından içeriden çalıştırılabilen ve dahili oksijen seviyesini düşürerek çalışan taşınabilir cihazlardır.

Dr Nitschke şunları söyledi: 'Kişi makineye binecek, kendisine üç soru sorulacak ve sözlü olarak cevap verecek: 'Kimsin?', 'Neredesin?' ve 'Düğmeye basarsanız ne olacağını biliyor musunuz?'

 Eğer bu sorulara sözlü olarak cevap verirlerse yazılım, düğmeye basılabilmesi için gücü açıyor.

 Eğer düğmeye basarlarsa çok çabuk ölecekler.

'Sarco'ya çıktığınızda oksijen seviyesi yüzde 21'dir, ancak düğmeye bastıktan sonra oksijenin yüzde birin altına düşmesi 30 saniye sürer.'

Şu anda cihazların kullanılabileceği tek yer İsviçre'dir.

Dr Nitschke, bu yöntemlerin ülkedeki mevcut yardımlı intihar yöntemine bir alternatif sunacağını söyledi. Dr. Nitschke, bu yöntemin hap yutmayı da içerdiğini, Avustralyalı'nın söylediğine göre bu yöntemin kusurları olduğunu söyledi.

'Bir hapı yutabilmeniz için yutabilmeniz (bazı insanlar bunu yapamaz) ve herhangi bir kusma olasılığını önlemeniz veya emilimi engelleyen bağırsak rahatsızlığınızın olmaması gerekir' dedi.

Sarco Pod'u kullanmak için kişinin Exit International üyesi olması gerekiyor ve bu üyeliğe kaydolmanın maliyeti 100 ABD Doları (78 ABD Doları)'dır. Bunun dışında başka bir maliyeti yok ancak İsviçre yasalarına göre hayatına son vermeye çalışan herkesin bunu yapabilecek zihinsel kapasiteye sahip olması gerekiyor.

Editör: Habererk Com