MÖ 3000-2000 arasında inşa edildiği tahmin edilen Stonehenge benzeri yeni bir kutsal alan bulduklarını belirten arkeologlar, bu kutsal alanın bin yıllık olabileceğini düşünüyor. Hollanda’nın Rotterdam şehrinin 70 km doğusunda yer alan bu yer için Tiel Belediyesi’nden açıklama geldi: “Arkeologlar, güneşin açıklıklardan geçtiği noktalarda hayvan iskeletleri, insan kafatasları ve bronz mızrak ucu gibi değerli eşyalar da dahil olmak üzere adaklar keşfetti. En büyük höyük, İngiltere'deki ünlü Stonehenge taşlarına benzer şekilde bir güneş takvimi görevi görüyordu. Bu kutsal alan, insanların yıl içindeki özel günleri takip ettikleri, ritüellerini gerçekleştirdikleri ve ölülerini gömdükleri son derece önemli bir yer olmalıydı. Sıra sıra dizilmiş direkler geçit törenleri için kullanılan patikalar boyunca uzanıyordu.”

2017 yılında, aynı bölgede kazı yapan arkeologlar, kazı anında mezarlardan birinin içinde cam bir boncuk ile gömülmüş bir kasın cesedi olduğunu buldular. Ve buna göre bölgedeki insanların yaklaşık 5 bin km ötedeki insanlarla temas halinde olduğunu kanıtlamış oldular.

KEŞFEDİLEN YENİ KUTSAL ALAN İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALINDI?

Arkeologların Taş Devri, Bronz Çağı, Demir Çağı, Roma İmparatorluğu ve Orta Çağ'dan kalma bir milyondan fazla kazıları araştırması altı sene sürdü. Kazı bittikten sonra, inşaat çalışmalarına izin vermek için alan tekrar kapatıldı.

Kazı sonrası bulunan keşiflerden bazıları Tiel'deki yerel bir müzede ve Hollanda Ulusal Eski Eserler Müzesi'nde sergilenecek.

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı