Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, havucun bazı kanser türlerinde riski azalttığını kaydetti.

Doç. Dr, Keskin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, düzenli havuç tüketimiyle 5 kanser türünde riksi azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

"Havuç rakipsiz bitki" diyen Doç. Dr. Keskin, riski azalan 5 kanser türünü ise mide kanseri, kolon kanseri, meme kanseri, prostat kanseri ve akciğer kanseri olarak açıkladı.

Keskin, havuç için "Ayrıca endotoksinleri bağlar, östrojen fazlalığını önler, enflamasyonu azaltır ve bağırsak huzurunu sağlar" dedi.

KANSER HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜYOR

Göz sağlığı için önemli olduğu bilinen havuç, kalori, protein, lif, A vitamini, C vitamini, K vitamini, potasyum bakımında zengin, antioksidan görevine sahip olmasından nedeniyle, bağışıklık sistemini serbest radikallere karşı güçlendirerek hasar görmesini engelliyor. Günlük bir bardak havuç suyu tüketmek A vitamini ihtiyacının yüzde 250'sinden fazlasını karşılıyor.

Havuç suyunda bulunan beta-karoten, kendisine turuncu rengi vermesinin yanı sıra tükettiğinizde de A vitaminine dönüşerek bedeninizde büyük bir bağışıklık koruyucu etki sağlıyor. Ayrıca vücuttaki önemli antioksidanlardan karotenoid pigmenti lutein ve zeaksantin içeriği ile bu antioksidanlar, kanser gibi birçok hastalığın ana sebebi olan serbest radikallerle savaşıyor.

Yapılan çalışmalar, havuç suyundaki bazı bileşiklerin, kansere karşı koruma sağladığını ortaya çıkarttı. Havuç suyu özünden elde edilen poliasetilenler adı verilen bileşiğin, beta-karoten ve lutein ile birlikte lösemi hücrelerine karşı etkili olabileceği belirlendi.

Lösemi hücrelerinin 72 saat boyunca havuç suyu özleri ile tedavi edilmesinin ardından kanser hücrelerinin ölümüne yol açtığı ve hücre büyümesini durduğu biliniyor.

Editör: Yadigar Hanım