AKP grubu, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Meclisi'nde verdiği teklifle benzerine ranstlanmayacak bir karara imza attı. AKP'li üyelerin maliyetinin yarısına satılan su ücretlerinde yüzde 50 indirime gidilmesi yönünde verdiği teklifin, ASKİ'deki bütün müteahhitlik hizmetlerini durduracağı gibi, yıllık elektrik giderini dahi karşılayamayacağı bildirildi.

Alınan karar gereği 30 yıldır yapımı bekleyen ve Mansur Yavaş döneminde başlanan, maliyeti 1,6 milyar TL’yi geçen İvedik-Polatlı İçme Suyu Hattı’nın yapım çalışmalarının yanı sıra Mamak – Gölbaşı İçme Suyu Hattı ve Elmadağ İçme Suyu Hattı gibi dev projelerin yarıda kalacağı ifade edildi. Yine 30 yıldır ihmal edilen ve yağışlarda su taşkınları yaşanmasına neden olan bölgelerde yapımı süren altyapı çalışmalarının durmasına neden olacak karar ile Büyükşehir Belediyesinin tüm altyapı hizmetleri mali açıdan yapılamaz hale getirilip engellenecek.

MANSUR YAVAŞ'IN VETOSUNA RAĞMEN...

AKP grubunun Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın veto etmesine rağmen ABB meclisinde aldığı yüzde 50 indirim kararıyla ASKİ'nin iflas bayrağını çekeceği yorumları yapılırken, projelerin yarım kalacağı, hizmetlerin aksayacağı belirtildi. 

Konu ile ilgili açıklama yapan ABB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Kararı mahkemeye götüreceğiz. Eğer mahkeme de öyle ya da böyle bu kararı onaylarsa şu anda devam eden projelerin hepsi yarım kalacak. 30 yıldır yapılmayan altyapı çalışmaları yarıda kalacak. Selde insanlar hayatını kaybediyor, bunu mu istiyorsunuz? İnsanlar temiz su içsin istemiyor musunuz? Kurumları işlemez hale mi getirmek istiyorsunuz? Tüm Türkiye’ye örnek olan Mansur Yavaş belediyeciliğini böyle mi durdurabileceğinizi zannediyorsunuz? Taşkın sahalarını önleme projeleri, kapalı sistem kanalizasyon projeleri yarıda kalacak. Polatlı’nın, Elmadağ’ın, Gölbaşı’nın devam eden 30 yıllık hasretleri yarıda kalacak. Şimdiden ilan ediyorum, kayda geçsin. Eğer kanun dışı bu ısrarınızı sürdürürseniz tüm bunların sorumlusu sizlersiniz. Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimini böyle engelleyemezsiniz. Yıllarca 2,5 kat daha pahalı su satıp bugün ekonomiyi getirdiğiniz durumun acısını kamuyu zarara uğratarak çıkaramazsınız” dedi.

Yıllık 300 milyon metreküp su sağlanan Ankara’da ücretin 6 TL olması ile elde edilecek olan 1.8 milyar TL, ASKİ’nin 2.3 milyar TL olması beklenen yıllık elektrik giderini dahi karşılamayacak.

Artan enerji, personel ve arıtma maliyetleri ile derinleşen ekonomik krize rağmen alınan karar, ASKİ’nin tüm acil altyapı yatırımlarını durdurması anlamına geliyor.

Editör: Yadigar Hanım