TV100’de Pınar Işık Ardor'un sunduğu Pazar Siyaseti'ne konuk olan AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"Milletimizin merakla takip ettiği yapılandırma diye tabi ettiğimiz bir kanun çalışmamız var.

Borçların afları, yeniden yapılandırılması, adli paralar, yargıya ait cezalar, trafik, ehliyet hepsinin içerisinde olduğu çok büyük bir alan var bu küçük esnaf için büyük bir imkan.

Faizler siliniyor, taksitler yapılıyor, dört yıla yayılıyor vesaire.

EYT'den sonra bu borç yapılandırma kanunu görüşeceğiz.

Olağanüstü bir aksilik olmazsa bu hafta hem EYT'yi hem de yapılandırmayı bitiririz diye ümit ediyorum."

Mecliste "YOKLAMA" azarı

Cumhurbaşkanımızın bir gün tek vekille Meclis'in kapanması üzerine bu eleştiriyi yapmıştır. Biz bu eleştiri ve uyarıyı aldık. Bizim eksik veya geç olan hiçbir işimiz yok. Bütün oylamalarda varız. Hiçbir komisyonumuz geç kurulmamıştır. Dediğim gibi bir oylama sırasında Meclis'te bir kişinin kalıp da kapanması üzerine Cumhurbaşkanımız bu sitem de bulundu. Haklı olarak sitem etti. Bizim bütün vekillerimiz görevinin başındadır. 10 dakikadan fazla ara verilmez kuralı var. O gün CHP'den görevli başkan 5 dakika ara verdi. İnsanlar bir misafiri varsa, namazdaysa 5 dakikada gelemezler. Bu 5 dakika yüzünden yetişemedi insanlar. Bülent Turan yok diyenler oldu. Grup başkanvekillerinin yoklaması zaten alınmaz. Ki ben o gün de oradaydım. Bununla ilgili mahkemede de hakkımızı arayacağız.

Aslında azarın büyüğünü CHP ve İYİ Parti genel başkanlarının olması lazım. Yoklamada sıfır katılımlılar. Niye yoksunuz diye onların sorması lazım. Niye 5 dakika ara veriliyor diye sorulması lazım. Bizim de eksiğimiz olabilir, hakkımızı helal etmeyelim, uyaralım tabii ki ama biz her yoklamada yerimizdeyiz.

Hatamız şu dinlemeyin, çok özensiz, hazırlanılmamış taleplerle öneriler konuşuluyor. Bunları dinlemenin anlamı yok. "Eklenmiştir yerine ilave denilsin", "Kanun yerine yasa denilsin" gibi önerileri dinlenmenin anlamı yok. Hatamız oylamada yer alınmamış olması. Biz Cumhurbaşkanımınız yanındayız.

"EYT'yi salı günü genel kurulda görüşmeyi planlıyoruz"

KYK gibi birçok şeyi biz gündemimize aldık. AK Parti bütün sosyal kesimlerin haklarını değerlendiriyor. Kapatma davası, Gezi eylemleri olmasaydı belki çok daha fazlasını yapardık. Salı günü EYT'yi Genel Kurul'da görüşmeyi planlıyoruz. Biz yaşı kaldırıyoruz.

EYT'yi salı ya da çarşamba bitireceğiz. Milletimizin merakla takip ettiği yapılandırma diye tabi ettiğimiz bir kanun çalışmamız var. Borçların afları, yeniden yapılandırılması, adli paralar, yargıya ait cezalar, trafik, ehliyet hepsinin içerisinde olduğu çok büyük bir alan var bu küçük esnaf için büyük bir imkan. Faizler siliniyor, taksitler yapılıyor, dört yıla yayılıyor vesaire. EYT'den sonra bu borç yapılandırma kanunu görüşeceğiz. Olağanüstü bir aksilik olmazsa bu hafta hem EYT'yi hem de yapılandırmayı bitiririz diye ümit ediyorum.

Komisyonlarımız devam ediyor. Bu hafta biz çok yoğun çalıştık. Partilerle de paslaştık. Özellikle CHP'de Barış Bey var, onunla paslaştık. Balıkçılarımızın sorunları var. Balıkçılarımızın sorunlarıyla ilgili komisyon kurmak istiyoruz. Bu hafta çarşamba günü bu komisyonun kurulmasını teklif edeceğiz. Balıkçıların da balık fiyatlarının üzerine çalışalım, sorunları çözelim istiyoruz.

7. yargı paketini meclise getirmeyi planlıyoruz

Bu hafta bir de çok önemsediğim 7. Yargı Paketi'ni Meclis'e getirmeyi planlıyoruz. Çalışmaları tamamlandı. Meclis'e sunacağız. Bu yargı paketi 40 madde halinde olacak. Mesela arabulucuk Türkiye'de çok kıymetli bir kurum haline geldi. Uzun sürecek davalar bu şekilde bir ayda bitiyor. Mahkemelerin iş yükünün azalması için arabuluculuk alanlarını genişletmek istiyoruz. 20 yılı aşmış tüm avukatlarımıza arabulucu olma imkanı veriyoruz. Bu çok kıymetli bir adım mesela. Uyuşturucuda ceza artacak, tedavi şartı getirilecek.

Ev hacizlerinde normalde icra müdürü yetkilidir. Şimdi icra müdürünün kararınını yargıca sorma zorunluluğu getiriyoruz. Artık hakim kararıyla haciz yapılabilecek diyoruz. İkincisi, önceden örneğin iki televizyon varsa evde ikisinin de alınması şartı vardı. Ama şimdi ortak kullanımsa hiçbirini alamama şartı getirilecek. Ortak kullanımdaki eşyalara el konulamayacak. Ev hacizleri zorlaşacak.

EYT dört madde. Konu belli. Yaş şartı vardı. Biz bunu kaldırıyoruz. Çıraklıkta, stajerlikte de eksik pirim ödeniyor. Bunun hepsinin ödenmesini sağlayamayız. Ülkenin ekonomisi hepimizin.

Millet ittifakının mutabakat metni

Güçler ayrılığı ilkesi hep tartışılır. Ben de yasama, yürütme ve yargının tamamen bağımsız ama uyumlu olduğu bir devlet modelini isterim, söylerim. Fakat hayatın olağan akışı var, gerçekleri var. Yapısal sorunlarımız var. Yargının bugün bağımlı, dün bağımsız olduğunu iddia etmek akla aykırı bir yaklaşım. Hatırlayın, AYM başkanı olmuş birçok kişi görevi bittikten sonra CHP milletvekili olurdu. Bunun çok örneği var. Biz bu konu hatalıysak emin olun CHP bunun 50 katı, 100 katı hatalıdır. Biz yargının bağımsız olması çok kıymetli adımlar attık.

"Aym'yi muhalefet kazandı" tartışması

Muhalefetin adayımı vardı orada? Nasıl muhalefet kazandı? Hani yargı bağımsızdı? Nasıl bir yaklaşım bu? Çok vahim bir ifade.

Anayasa Mahkemesi, bu ülkenin en köklü kurumlarından bir tanesidir. Çok kıymetlidir. Bütün üyeleri kıymetlidir. AYM'nin ne Meclis'te ne de bu televizyon programının konu olmasını doğru bulmam. Seçimi yapılmıştır. Zühtü Arslan yeniden seçilmiştir. Kendisini tebrik ediyorum. Başkası seçilseydi de aynısını söylerdim.

Başörtüsü sorunu

İYİ Parti, CHP, HDP'nin Genel Kurul oylamasında başörtüsü görüşmelerine girmeyeceklerini düşünüyorum. "Dini inancı sebebiyle" ibaresini kaldırmanın çok anlamsız olduğunu düşünüyoruz.

Temel Karamollaoğlu, Babacan, Davutoğlu muhafazakâr İslamcılar, bu insanların üç kuruşluk koltuk için imza atmasını izah edemiyorum. Sadece ‘üç tane vekillik alabilir miyiz’den dolayı hepsi Kemal Kılıçdaroğlucu oldular.

Cumhur İttifakı'ndan HÜDAPAR hamlesi

HÜDAPAR veya başka partilerle yol yürümek isteriz. HÜDAPAR ile iyi bir iletişim yakalandı. Cumhurbaşkanımız HÜDAPAR’ın Genel Başkanı ile görüştü, görüşmeler devam ediyor. Sorunsuz olarak bir mutabakat olacağı kanaatindeyim.

Sayın Erbakan'ın da bulunacağı yer altılı masa değil, Cumhur İttifakı'dır diye düşünüyorum.

Af çıkıyor mu?

Meclis takvimimiz belli. Şu an gündemimizde af yok. 7. Yargı Paketi'nde de böyle bir gündem yok. Sicil affı, infaz düzenlemesi oldu. Şartlı tahliyeler oldu. Pandemiden kaynaklı evde infazlar oldu. Bu minvalde kalacak.

Editör: Bumin Kağan Muti