AKP, kamuoyuna bir süre önce siyasi polemikle getirilen başörtüsü konusunda anayasa hazırlığı için siyasi partilerle görüşmelere başladı. AKP, MHP, CHP, HDP ve İYİ Parti Meclis gruplarından sonra HDP grubuyla da görüşerek destek istedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'dan oluşan AKP heyeti, anayasa değişikliği için MHP, CHP, HDP ve İYİ Parti’nin Meclis gruplarını ziyaret etti. AKP heyetinin HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç ve Parti Sözcüsü Ebru Günay'la yaptığı görüşme, kulislerde, "İktidar, terörist dediği HDP'den destek istedi" yorumları yapıldı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, görüşmenin ardından, "Negatif tutumumuz olmadı. Ama böyle bir dönemde nasıl bir karar alacağımızı ilgili kurullarımızla karar vereceğiz” açıklamasında bulundu.

Beştaş, “Görüşmeyi yaptık. Bildiğiniz üzere Anayasa değişiklik teklifiyle ilgili bir görüşmeydi. Henüz yazılı bir metin yok. Anayasanın 24 ve 41. maddelerinde bir değişiklik olacağını ve kapsamını genel olarak paylaştılar. Biz de tutumumuzu Eş Genel Başkanlarımız ve MYK'da yaptığımız görüşmeler sonucunda kamuoyuyla paylaşıyor olacağız. Sohbet ettik. Kıyafet özgürlüğü, türban, kadın hakları konusunda tutumumuz çok net. Negatif tutumumuz olmadı. Ama böyle bir dönemde nasıl bir karar alacağımızı ilgili kurullarımızla karar vereceğiz.” dedi.

HDP EŞ BAŞKANI BULDAN CUMHURİYET İÇİN ''100 YILLIK YIKIM SÜRECİ" DEMİŞTİ

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada cumhuriyeti hedef alarak, “Cumhuriyetin 99. yıl dönümünü geride bıraktık. Kuruluşundaki ademi merkeziyetçilik ve demokrasi fikrinin terk edilerek, yerine Kürtler ve Aleviler başta, tüm farklılıkların ret ve inkarına dayalı tekçilik sisteminin devreye sokulmasıyla yaşanan 100 yıllık bir yıkım sürecinden bahsediyoruz. Yönetimler değişse de zihniyet değişmiyor. Bir asırdır çözümsüz bırakılan Kürt sorunu, cumhuriyetin demokratikleşmesinin önündeki en önemli engel” ifadelerini kullanmıştı. 

AKP iktidarı ise Mersin’in Mezitli'de polisevine düzenlenen saldırıda 1 polisin şehit edildiği olayda HDP'yi suçlamış, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Saldırganları terör örgütüne katılım konusunda himaye ve teşvik eden HDP'dir" demişti. 

Editör: Yadigar Hanım