. Ankara Büyükşehir Belediyesi, "Bugün Ankara'da tüm ilçelerde aynı anda ve son yıllarda görülmemiş büyüklükte sel felaketi yaşandı" açıklaması yaptı. Ayrıca, bir yağış uyarısı da Marmara Bölgesi için yapılırken, İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, "Ankara - Altındağ - Tatlar’da bir vatandaşımız için daha kayıp ihbarı yapıldı" dedi.

Öğle vakti kara bulutlar nedeniyle havanın karardığı Ankara’da rüzgarla birlikte etkili olan yağış kentte hayatı durdurdu. Su birikintileri nedeniyle yoldaki araçlar zor anlar yaşadı.

BELEDİYE: GÖRÜLMEMİŞ BÜYÜKLÜKTE SEL FELAKETİ YAŞANDI

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kentte meydana gelen sel felaketiyle ilgili açıklamada bulundu. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

* “Bugün Ankara’da tüm ilçelerde aynı anda ve son yıllarda görülmemiş büyüklükte sel felaketi yaşandı.

* ABB’ye 985 su baskını, 188 mahsur kalma, 106 hasar, 148 ağaç devrilmesi, 125 çatı uçması ve 130 araç zararı olmak üzere toplam 1684 ihbar ulaştı.

* Merkez dışında, Polatlı ve Haymana’da bugün toplam 13 köyde zarara neden olan yağışların yarın da gün boyu sürmesi beklenmektedir.

* Büyükşehir Belediyesi 1277 araç 3138 personel ile teyakkuz halinde saha çalışmalarına devam etmektedir.”

İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI: BİR SELE KAPILMA İHBARI BULUNUYOR

İçişleri Başkan Yardımcısı İsmail Çataklı, başkentte etkili olan sağanak yağışa ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Çataklı, “Saat 16:00 itibariyle ağaç devrilmesi, çatı uçması, toprak kayması, su baskını, mazgal tıkanması vb 112 üzerinden itfaiyeye 1378, Afad'a 159 ihbar ulaştı. Mahsur kalan üç çocuk kurtarıldı. Bir sele kapılma ihbarı bulunmakta olup AFAD ve JAK ekipleri yönlendirildi” dedi.

BİR KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Ankara'da sele kapılan bir vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı” açıklamasında bulundu. Çataklı’nın cansız bedenine ulaşıldığını açıkladığı kişinin İlkay Yiğit olduğu belirlendi.

İhbar üzerine olay yerine gelen AFAD ve JÖAK ekiplerinin gerçekleştirdiği arama kurtarma çalışmaları neticesinde sel sularında yaklaşık 1,5 kilometre sürüklendiği belirlenen 26 yaşındaki sürücü İlkay Yiğit'in cansız bedenine ulaşıldı. İlkay Yiğit’in CHP Mamak Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı olduğu öğrenildi.

BİR KAYIP İHBARI DAHA

İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, “Ankara – Altındağ – Tatlar'da bir vatandaşımız için daha kayıp ihbarı yapıldı. Kendisinden haber alınamayan vatandaşımızın aracı, selde sürüklenmiş olarak dere yatağında bulundu. Arama kurtarma çalışmalarına AFAD koordinasyonunda devam ediliyor” dedi.

AFAD: MAHSUR KALAN 5 ÇOCUK KURTARILDI

AFAD’dan yapılan açıklamada “Saat 21.30 itibariyle 3 bin 36 ihbar ulaşmıştır. İncesu ve Karapürçek’te su baskınlarında mahsur kalan 5 çocuk kurtarılmıştır. Sel sularına kapılan bir vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Olay bölgesinde kayıp olduğu bilgisi alınan bir vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir” denildi.

Saat 18.00 itibarıyla ulaştırılan görüntülerde, Çankaya ilçesindeki Meclis Parkı’nda bir ağacın olumsuz hava şartları nedeniyle devrildiği görüldü.

SARI VE TURUNCU ALARM VERİLDİ

Ankara'da akşam saatlerinde başlaması beklenen aşırı yağış nedeniyle; Çamlıdere, Kızılcahamam, Güdül, Beypazarı, Nallıhan, Polatlı ilçelerine turuncu, diğer ilçelere ise sarı ikaz uyarısı yapıldı.

MANSUR YAVAŞ: 35 VATANDAŞIMIZ KURTARILDI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, başkentte etkili olan sağanak yağışla ve sonrasında oluşan olumsuzluklar, yaptıkları ve yapacakları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Videolu açıklamayı sosyal medya hesabından paylaşan Yavaş, Ankaralılara şöyle seslendi:

* “Ankara Belediyemize şu ana kadar; ev ve iş yeri ve caddelerde yaklaşık 300 bölgede su baskını 35 ağaç devrilmesi, 23 çatı uçması, 3 elektrik direği devrilmesi ihbarı ulaşmış, 35 vatandaşımız ise kurtarılmıştır. Ekiplerimiz ihbar bölgelerine derhal sevk edilmiştir.

“153 NUMARALARI TELEFONUMUZU ARAYABİLİRLER”

* Yağışlar genel olarak Ankara’nın her yerinde hüküm sürmüş, şu anda yavaş yavaş ayrılmak durumundadır. Tüm birimlerimizde 1277 araç, 3138 personelimiz hala alanda çalışmaktadır. Mağduriyetin giderilmesi için 153 numaralı telefonumuzu arayabilirsiniz.

“SALI GÜNÜNE KADAR YAĞIŞ VAR”

* Salı gününe kadar yağışlar devam edecektir ve ekiplerimizin hepsi hazır durumda bekleyecektir. Ben de Ankaralı hemşehrilerimin bu durumu nazar alarak salı gününe kadar devam edecek yağışlardan dolayı kendi ölçülerinde tedbirlerini almalarını özellikle rica ediyorum.

“BİLDİRİLEN CAN KAYBI YOK”

* Ankara’mıza geçmiş olsun diyorum. Çok şükür şu ana kadar bize bildirilen can kaybı bulunmamaktadır.”

“MERKEZDE YAĞIŞLAR ŞİDDETİNİ ARTIRMIŞTIR”

Yavaş, yaptığı yeni açıklamada “Değerli Hemşehrilerimiz. Merkezde yağışlar tekrar yoğunlaşmış ve şiddetini artırmıştır” dedi.

YENİ YAĞIŞ UYARISI

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda basın mensuplarına açıklama yaptı. Çataklı, saat 14.30’dan itibaren Ankara’da yoğun yağış ve fırtına etkili olduğunu belirterek, “Altındağ, Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak ve Gölbaşı ilçelerimizden yoğun ihbarlar geldi. Saat 14.30’dan sonra Çankaya ilçemize, metrekareye 28 kilogram yağış düştü. Bu sebeple de il genelinde 1939’u 112 üzerinden itfaiyeye olmak üzere; il AFAD’a 278 olarak toplamda ise 2217 ihbar yapıldı. Bunlar çoğunlukla su baskını, ağaç devrilmesi, çatı uçması, araç zarar görmesi gibi insan mahsur kalmaları da oldu içlerinde” dedi.

Çataklı, yağışlı havanın bu geceden itibaren etkili olmasının beklendiğini kaydederek, “Gece ve yarın pazar sabah saatlerinde Marmara Bölgesinin geneli, sabah saatlerinden itibaren İç Anadolu’nun kuzeybatısı; Ankara, Eskişehir, Çankırı, Konya’nın kuzeyi, Batı Karadeniz ve Kütahya çevreleri ve Afyonkarahisar’ın kuzeyi, öğle saatlerinden sonra Orta Karadeniz’in iç kesimleri yani Çorum, Amasya, Tokat, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu Erzurum, Kars Ardahan, Niğde ve Kayseri çevreleri ile Adana’nın kuzey ilçelerinde görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor” dedi.

Çataklı, vatandaşları ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

TÖREN İPTAL EDİLDİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 12 Haziran 2022 saat 19.00'da Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştireceği 110 projenin temel atma, açılış ve tanıtım töreni kentte süren fırtınalı yoğun yağışlar ve sonrasında meydana gelen ağır hasarlar nedeniyle iptal edildi.

Editör: TE Bilişim