Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hava kirliliğine karşı başlattığı Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) projesi uygulaması bugün itibariyle hayata geçti. 81 ilde uygulanacak uygulama kapsamında egzoz emisyon ölçümü yaptırmadığı tespit edilen araçlara 2 bin 815 TL ceza kesilecek.

Uygulama ile egzoz emisyon ölçümleri yaptırmayan araçlar, sistem sayesinde birkaç saniyede tespit edilecek ve sistem üzerinden otomatik tutanak oluşturulacak. 2022 yılında egzoz emisyon ölçümü yaptırmayanlar 2 bin 815 TL ceza ödeyecek.

Projeye ile ilgili bilgi veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Uğur Atar,  "2020 yılından beri deneme ölçümleri yapılıyordu. Çevre şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla ASELSAN arasında yapılan bir sözleşme çerçevesinde plaka okuma sistemi ile yoldan geçen araçların plakalarını otomatik olarak okuyor. Sistem envanterden taramasını yapıyor. Egzoz emisyon ölçümünün yapılıp yapılmadığının tespiti gerçekleşiyor. Bunun en büyük avantajı; daha çok daha seri bir şekilde denetim yapmak. Önceden araçlar durduruluyordu vatandaşlarımızın hem zamanı alınıyordu hem trafik tıkanıyordu" dedi.

ASELSAN tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen mobil plaka tanıma sistemi (MPTS) cihazlarının yerleştirildiği EGEDES uygulaması, 43 ilin geçiş güzergahı “kilit kavşak” Kırıkkale’de de yapılmaya başladı.

Editör: Yadigar Hanım