Azerbaycan Sağlık Bakanlığı: Azerbaycan, 19-20 Eylül tarihlerinde Karabağ'da gerçekleştirilen "terörle mücadele operasyonlarında" 192 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı Karabağ'da ölen 180 askerin isimlerini açıkladı , 500'den fazla da yaralı var.

Savunma Bakanlığının bu duyurusu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında 3 yıl önce 27 Eylül'de başlayan ve 44 gün sonra sona eren İkinci Karabağ Savaşı'nda hayatını kaybeden Azerbaycan askeri ve sivillerini anma gününe denk geliyor.

Azerbaycan Sağlık Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, 11 kişinin kimliğinin adli genetik incelemelerin ardından Adli Tıp Uzmanlığı tarafından belirleneceğini söyledi.

Bölücü örgüt, Azerbaycan'a yönelik operasyonlarda 13'ü çocuk en az 200 kişinin Ermeniler tarafından öldürüldüğünün söylendiğini duyurdu.

Azerbaycan, 19 Eylül günü günün ilk yarısında Karabağ'da Hocavend'de aynı yönde mayın patlaması sonucu 4 polis ve 2 sivil olmak üzere 6 kişinin hayatını kaybettiğini, Azerbaycan'ın bunu "terör eylemi" olarak nitelendirdiğini ve Aynı gün askeri operasyonlara başlandı.

Karabağ'da ayrılıkçı yetkililerin teslim olmasının ardından 24 saat süren "terörle mücadele operasyonları" durduruldu.

Ardından Karabağ'daki Ermeni birliklerine ait olduğu söylenen silah ve askeri teçhizatın teslimine başlandı.

Azerbaycan ordusunun Hocalı, Ağdere ve Hocavend bölgelerine Azerbaycan bayrağını dikmesini gösteren video görüntüleri sosyal ağlarda yayıldı.

Askeri operasyon sırasında Erivan, Azerbaycan'ı Karabağ'da "etnik temizlik" yapmakla suçladı ancak Bakü bu suçlamaları reddetti.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, operasyonda sadece askeri altyapının hedef alındığını söyledi.

Son Karabağ operasyonları sonrasında resmi Bakü etnik Ermenilerin güvenliğini garanti altına almasına ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Karabağ'da yaşayan Ermeniler için tehlikeli bir durum olmadığını söylemesine rağmen yerel halkın büyük bir kısmı oradan ayrılmayı tercih etti.

Aynı zamanda resmi Bakü ile Karabağ Ermenilerinin temsilcileri arasında temaslar kuruldu, taraflar Yevlah ve Hocalı'da olmak üzere iki kez bir araya geldi ve Ermeni sakinlerinin Azerbaycan toplumuna yeniden entegrasyonuna yönelik planları tartıştı.

Editör: Habererk Com