Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Bu zorluktaki en büyük desteğim sizler oldunuz. Ben her ekrana çıktığımızda umutla dinlenidiz ve destek oldunuz. Beni ailenizin bir ferdi olarak kabul ettininiz. Aziz vatandaşlarım, salgın ortaya çıkanca ülkemizde kendisi tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi karnalık bir tünelin içinde buldu. Biz ilk günüden beri bilimin ışığıyla önümüzü görmeye çalıştık. Ülkemizin her bir ferdini arkamıza alarak elimizde bilimin meşalesi yolumuzu belirlemeye çalıştık.

Tünelin ucunda bir ışık belirince arkamızdakilerin öne doğru atıldığında önden gidenleri ezmeye çalışmasına izdihama sebep olabileceğine şahit olduk. Bilimden vazgeçmeden devam ettik yolumuza. Salgın bizi her anlamda etkiledi. Ülkelerin birbirlerine yardım malzemelerine el koyduklarına şahit olduk. Alışkanlıklarımız değişti. Selamlaşmaktan tokalaşmaktan, toplantılarımızdan okul derslerine kadar tüm hayatımızda değişiklikler oldu.

Bunlar sancılı değişikliklerdir farkındayım. Sürü bağışıklığını ilk uygulamaya çalışan ilk İsveç’te 789, en çok vaka ve vefat sayılarına ulaşan Amerika’da 984, virüste mutasyon iddiasıyla gündeme gelen İngiltere’de 994 kişi öldü. Türkiye’de ise milyon nüfus başına vefat sayımız 216’ya ulaştı.

"İNGİLTERE VAKA ARTIŞINI MUTASYONLA AÇIKLIYOR"

Günlük vaka sayıları dünyadaki ilk Nisan döneminde ilk pik döneminde 80 binlerdeydi. Son günlerde İngiltere gibi ülkeler kontrolsüz vaka artışlarını virüsün mutasyonuna bağlayarak açıklamaya çalışmaktadır. Son günlerde İngiltere gibi ülkeler kontrolsüz vaka artışlarını mutasyonla açıklamaya çalışmaktadır.

Salgın gelişmiş olduğunu iddia eden, geri kalmış olduğunu sanılanı eşitledi. Değerli basın mensupları, ülkemizde de Ekim'in ikinci yarısından itibaren hızlı bir vaka artışı baş gösterdi. Birçok ilimizde yüzde 100’ü aşan vakalarımız oldu.

Hastanelerimiz yoğun bakımlarımız yükü kaldırmada zorlanmaya başladı. HES kodunun tüm alanlarda kullanımı ve toplu alanlarda kısıtlamalar ve kademeli mesai ve kalabalık meydanlar için getirilen yasaklar, sokağa çıkış kısıtlamalar, uzaktan eğitim, açıkta sigara yasağı gibi yaygın genel tedbirler hayata geçirildi.

Valilerimiz, il sağlık yöneticilerimizle yaptığımız görüşmeleri illerin durumlarını anlık olarak kamuoyuyla paylaşmaya takip ettik. Sıkı takiplerle birlikte, günlük vaka sayılarında Gaziantep yüzde 66, Tekirdağ, Bursa, İzmir yüzde 60, Trabzon, Adana yüzde 50, Kayseri Kocaeli yüzde 45, Antalya'da yüzde 30, Mersin'de yüzde 30'a varan düşüşler sağlandı.

"MUTASYON EYLÜL'DEN BERİ MEVCUT"

İstanbul'da vaka sayısında önemli düşüş kaydedilirken, bu poliklinik başvurusuna yüzde 50, yoğun bakımda yüzde 20 yansıdı. Bu günlerde dünya mutasyon haberleriyle yoğunlaşmış durumdadır. Biz de gerekli tedbirleri vakit geçirmeden uyguladık. İngiltere bir mutasyonun olduğunu ve virüsün daha hızlı yayıldığını ilan etti.

Bilinmelidir ki bu mutasyon Eylül ayından beri mevcut. Korona virüs damlacık enfeksiyonla bulaşan bir hastalık ve yayılma hızı oldukça yüksektir. Mutasyon çarpan etkisi yapabilir. Ancak mutasyon ve varyasyonlar düzenli olarak taranmaktadır. Ülkemizde Halk Sağlığı Referans Laboratuvarları bu işi düzenli olarak yapmakta ve gelişmeleri Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirmektedir.

Anlaşılan o ki, İngiltere'deki kontrolsüz vaka artışı araştırılırken Eylül ayından beri var olan mutasyon ilgililerin dikkatini çekmiştir. Türkiye, başından beri tüm gelişmeleri dikkate alarak hastalığı önemseyerek tedbirleri en erken alan ülkelerin başında gelmektedir. Biz bu önlemlerle virüsün Türkiye’ye gelişini üç ay geciktirdik.

"İLK AŞAMADA 9 MİLYON KİŞİ AŞILANACAK"

Özellikle aşı takviminde birinci aşamada 9 milyon kişinin olduğunu söyleyebiliriz. Bizim Ocak ve Şubat sonrası elimizde olmasını sözleşme gereği düşündüğümüz 50 milyon aşı olduğunu daha önceden söylemiştim. İlk planda sağlık çalışanlarından başlamak üzere biz mümkün olarak daha kısa bir zaman diliminde Ocak, Şubat ve Mart gibi en geç Nisan olmak üzere yaygın ilk iki hatta üçüncü aşamada olan kişileri aşılamayı hedefliyoruz.

Yoğun bir aşılama olursa başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Bu aşılamayı yaparken de yine daha önce ifade ettiğim şekliyle sağlık hizmetlerimizin çok güçlü olduğunu biliyoruz. Aile Sağlığı Merkezlerimiz ve hastanelerimiz kamu üniversite hatta özel hastanelerimiz bu aşılama için kullanılmış olacak. Dolayısıyla aynı ve yaygın bir şekilde Türkiye’nin her tarafında yapılabilmiş olacak. Günde ortalama biz 1,5 hatta 2 milyona kadar aşı yapma imkanımızın olduğunu söyleyebilirim.

İngiltere’de olan birden fazla mutasyonun bir arada görüldüğü ve bulaştırıcılığın daha fazla olduğu şeklinde bizim şuana kadar yaptığımız inceleme ve analizlerde benzer bir mutasyona rastlamadığımızı ama gelecek hafta özellikle daha çok bir tam genom analizi yaparak daha net bir şey söylemek mümkün.

Editör: TE Bilişim