Hayatımıza şimdilerde bir de kripto para kavramı girdi. Tam da nedir bu kripto para derken yeni yeni kavramlar karşımıza çıkıverdi.

Boğa ve Ayı piyasası!

“2017’deki boğa piyasası”

“2020’yi boğa piyasasıyla kapatıyoruz”

“2018’deki ayı piyasası hepimizi sıktı”

“2020’deki boğa sezonu 2017'den farklı olacak”

Kripto para işinde olanlardan sıkça duyacağınız terimler bunlar.

Ayı piyasası yani “bear market” piyasada yasanın karamsar ve fiyatların düşüş eğilimi olduğu dönemler için söyleniyor.

Boğa piyasası yani “bull market” kavramı ise ayı piyasasının tam tersi. Piyasanın ürünlerine yönelik talebin arttığı, alımların başladığı, ana trendin yükseliş yönüne ilerlediği dönemler için söyleniyor.

Yani aynı bugünlerde yaşanan boğa piyasası gibi!

Kripto para işine yeni girenlerin alışması gereken diğer bir kavram da “altcoin” kavramı.

Bilindiği üzere ilk kripto paraya “bitcoin” deniliyor. Bitcoin olmayan diğer kripto paraların tamamına “altcoin” deniliyor.

Bitcoin veya diğer altcoinler nasıl elde edilir?

Bunun iki yöntemi var;

Birincisi bilgisayarınıza bitcoin veya herhangi bir altcoin için kuracağınız bir program aracılığıyla. Her bir kripto para için kendi kripto para madenciliği yani “mining” programına ihtiyaç var.

Bitcoin veya diğer altcoin kripto paralar neyin karşılığında değerleniyor?

Kripto paraların arz/talep dengesinden başka bir değeri yok (tu)!

Kripto paralar şu an için arz/talep, teknolojisi, kullanım alanı gibi değişik kriterlere göre değerlendiriliyor.

Bu manada kripto para piyasasında BinanceTR adresinden üye olarak piyasayı takip edebilir, 7/24 banka havale veya EFT işlemi ile dilerseniz kredi kartı ile işlem yapabilirsiniz.

İşlem hacmi bazında dünyanın en büyük kripto para borsasını bünyesinde barındıran küresel blockchain şirketi Binance geçtiğimiz günlerde Türkiye için Binance TR’yi açtı.

Binance TR’nin en büyük kolaylığı ise kredi kartına ihtiyaç duymadan banka havale veya EFT işlemi ile günün her saati (hafta sonu dahil) işlem yapabilme kolaylığı.

Diğer bir güzelliği ise TL ile yapılan işlem çiftlerine 30 Haziran 2021’e kadar komisyon almaması. Ayrıca Vakıfbank ve Ziraat Bankası ile 7/24 Havale işlemi yaparak, diğer tüm bankalardan mesai saatleri içerisinde EFT işlemi ile Binance TR hesabınıza ücret ödemeden Türk Lirası yatırabilir veya çekebilirsiniz. BinanceTR’ye TL olarak para göndermek için kendinize ait banka hesabınızdan BN TEKNOLOJİ ANONİM ŞİRKETİ’ne ait olan TR100001001166917295525001 IBAN numarasına para gönderebiliyorsunuz. Paranız hesaba yaklaşık 5-10 dakika içinde yükleniyor.

İşlem yapmak ve üye olmak isteyenler için aşağıda linklerini vereceğim.

Binance üzerinden işlemlerinizi de güvenli şekilde Binance üzerinden yapabilirsiniz.

Kripto para piyasası için Nisan ve Mayıs ayı nedendir bilinmez ama ciddi artışların olduğu bir dönem olmuş. Bunu ekteki grafiklerde de görebilirsiniz. 2021 sonu ve 2025 yılı öngörüleri ise kripto para için iştah kabartıcı bir durum.

Ktipto para için elbette ki arzı sınırlı olan ve büyük küresel şirketler ile bazı kamu kurumlarının yatırım yaptığı Bitcoin (BTC) ilk sırada. Arzı sınırlı olmayan ama teknolojisi ile farkındalık katan Ethereum (ETH) ikinci sırada. Cardano (ADA) bence üçüncü sırada.

Diğer birçok değerli projenin ve teknolojinin kripto paralarını kıyaslayabileceğiniz ve birçok kritere göre sıralama yapan FCAS’yi kullanabilirsiniz. Temel Kripto Varlık Puanı (FCAS ™), kripto projelerinin temel sağlığını değerlendirmek için kullanılan karşılaştırmalı bir ölçüdür. Burada 452 kripto paranın birçok kritere göre değerlendirmesi var. Bu değerlendirmenin fiyata göre olmadığını yeniden belirtmek isterim.

Bunun da aşağıda adresini vereceğim.

Bee ve Pi Network henüz piyasaya çıkmamış, blockchain ve ethereum benzeri kendi merkeziyetsiz ağlarını oluşturan yeni projeler. Temel farkı şu aslında; kripto para madenciliğini güçlü ekran kartları veya bilgisayarlar üzerinden değil de cep telefonunuza kuracağınız programlar ile yapabiliyorsunuz.

Bu projelerin henüz piyasaya çıkmış bir kripto parası yok ama yakında kazımalar karşılığı biriktirilen coinleri cüzdanlara aktararak piyasaya sürecekler. Önden yatırım yapmak isteyenler için bir fırsat gibi. Siz de kendi kazıma ekiplerinizi kurup daha fazla kazıma işlemi yapabiliyorsunuz. Deneyebilirsiniz.

Bunların da aşağıda adresini ve deneme için üye olabileceğiniz referans kodlarını vereceğim.

Linkler;

BINANCE TR üyelik için site linki; https://www.trbinance.com/account/signup?ref=L7641233 ( Referans Kodu: L7641233 )

BEE için site linki; https://bee.com/tr/download   ( Davet Kodu: ccointurk )

Pİ NETWORK için site linki; https://minepi.com/ccointurk  ( Referans Kodu: ccointurk )

Temel Kripto Varlık Puanı (FCAS ™) ile kripto paraların puanlandırıldığı site linki; https://app.flipsidecrypto.com/tracker/all-coins