Habererk

Tüm Türkiye Kahramanmaraş'taki depremden büyük ölçüde etkilenen 10 ilin yaralarını sarmak için seferber oldu. Vatandaşların yardım kampanyalarına son derece duyarlılık gösterdiği ve tek yürek olduğu bu acı günlerde hangi şirketler afet bölgesine yardım gönderdiğini haberimizde derledik.

Türkiye'yi sömüren Cengiz Holding'den sadece 1.5 milyon tl'lik nakdi yardım gönderildi

Her yıl milyonlarca lira vergi borcu hükümet tarafından silinen beşli çeteden Cengiz Holding ise deprem bölgelerine iş makineleri, ekipman ve araç desteği sağladı ve bu araçları kullanacak teknik ekip ile maden işletmelerinde çalışan uzman kurtarma ekiplerini de deprem bölgelerine sevk etti. Şu ana kadar deprem bölgesine 20 ekskavatör, 5 vinç, 45 kamyon, 13 4X4 araç, 5 sepetli araç, 2 yakıt tankeri, 2 looder, 2 babcot, 5 lastikli yükleyici, 4 ışık kulesi, 25 lowbed, 66 jeneratör, 10 trafo direği, 40 projektör ve çok miktarda insani yardım malzemesi gönderilirken  AFAD'a yalnızca 1,5 milyon TL’lık bağışta bulunuldu. 

Vatandaştan gelen tepkiler üzerine nakdi yardımı arttırmak zorunda kaldılar

Cengiz Holding'in yalnızca 1.5 milyon TL'lik bağışının ardından akıllara, 2016 yılında 425 milyon TL'lik vergi borcunun sıfırlandığı geldi. Vatandaşın parasını hükümet eliyle acımasızca hortumlayan Beşli çete ortağı holdingin yolsuzluk yaptığı rakamların %1' ine bile tekabül etmeyen nakdi yardımı vatandaşlar tarafından tepki topladı.

Kârlılık oranı göz önüne alındığında Cengiz Holding tarafından yapılan 1.5 milyon TL'lik yardımın şirket için hiçbir anlam ifade etmediğine büyük tepki gösteren vatandaşların ardından yapılan nakdi yardımın 500 milyon TL'ye çıkartıldığını Cengiz Holding tarafından açıklandı. 

Turkcell'den mobil bazistasyon desteği

Turkcell farklı bölgelerde bulunan çok sayıda mobil baz istasyonu ve jeneratörü deprem bölgesindeki illere gönderdiğini açıkladı. Ayrıca bölgede görev yapan ve kayıplar yaşayan personele destek olabilmek için Türkiye’nin birçok ilinden ekiplerin bölgeye aram kurtarma desteği için yönlendirildiğini de açıkladı. Bu kapsamda 430 saha müdahale personeli ve bölge çalışanının dışında afet bölgelerine 2000 akü, 1400 jeneratör, 100’ün üzerinde mobil baz istasyonu sevk edilerek iletişimin devamlılığını sağlamaya yönelik çalışmaların sürdüğü belirtildi. 

SOCAR Türkiye 50 milyon tl'lik bağış fonu oluşturdu

Ebulfez Elçibey'in kurduğu SOCAR, büyük depremin direkt olarak yardıma koşmasıyla Türk milletinin gönlünde taht kurdu. çalışanlarıyla afetzedelere yardım için çalışmaları hız kesmeden başlattığını duyuran şirket, vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması için 50 milyon TL değerinde bağış fonu oluşturulduğunu açıkladı. 

SOCAR ayrıca, bölgedeki AFAD ve diğer yardım kuruluşların kurtarma araçlarına ücretsiz bir şekilde akaryakıt desteğinin taraflarınca sağlandığını, yine AFAD’a 6.4 milyon TL tutarında temel ihtiyaç malzemesi iletildiğini, aynı zamanda 3.5 milyon TL nakdi bağış gerçekleştirildiğini açıkladı. 

Petrol Ofisi'nden 100 milyon tl'lik destek 

Petrol Ofisi, afet bölgesindeki arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının kesintisiz sürdürülebilmesi adına 100 milyon TL‘lik kaynak ayırdığını kamuoyuyla paylaştı. Şirket, 5 milyon litrelik akaryakıtı afet bölgesinde yer alan 10 ildeki istasyonlardaki otomasyon sistemi ile kademeli olarak AFAD'ın ücretsiz bir şekilde kullanımına olanak sağladı.
Şirketin bugüne kadar, bölgeye gidecek 140 yardım uçağına 1.5 milyon litre akaryakıtın tedariki için Mersin Limanı'nda üç ayrı gemisini de devreye soktuğu bilinmekte.

BİM, 100'den fazla mağazasını halka açtı

Depremin ardından afet bölgesine yardım tırlarıyla acil ihtiyaç malzemeleri gönderen zincir market BİM, bölgede 100’ün üzerinde mağazasında güvenlik güçlerinin gözetiminde temel ihtiyaç ürünlerinin depremzedelere ücretsiz bir şekilde dağıtıldığını açıkladı.

BİM, aynı zamanda resmi kurumlarla işbirliği yaparak 20 bin adetten fazla battaniye, tek kişilik ve çift kişilik yorganlar, çocuklar için binlerce battaniye, yorgan, atkı, bere, eldiven, sweatshirt, polar, kışlık oduncu gömlek, ayakkabı, yetişkinler için üst ve alt polarlar, kazaklar ve ısıtıcılardan oluşan 100 bine yakın ihtiyaç malzemesinin yardım araçları vasıtasıyla afet bölgesine gönderildiğini açıkladı.

Editör: Bumin Kağan Muti