TÜİK 2. çeyrek büyüme rakamlarını yayınladı: TL cinsinden %5.1 büyümüşüz, Dolar cinsinden ise %6.2 küçülmüşüz. Dolar cinsinden küçülmeden bahseden kimse yok...

Bu büyüme oranları sağlıklı mı, sağlıksız mı, veri kalitesi ne düzeyde hiç tartışmıyorum. TÜİK istatistiklerine göre 217 milyar USD'den, 204 milyar USD'ye düşmüşsün. Koskoca ülkenin ekonomi basınında bunu değerlendiren bir kişi olmaz mı? İnsafınız kurusun güzide basın...

G20 ülkelerini, Japonya'yı, Almanya'yı alayını bu büyüme istatistikleri mantığıyla çok yakında geçeriz. Durduramaz kimse bizi...

Taht Oyunları dizisine, hükümet "Büyüme Oyunları" dizisiyle cevap veriyor. Bakalım alıcısı çıkacak mı? Bu noktada, bir hatırlatma yapmakta fayda var: AKP hükümetinin çevirmeye çalıştığı bu dizinin bir benzerini Yunanistan, ulusal hesaplarla oynayarak daha evvel yapmıştı ve çok fena geri tepti bizden söylemesi.

***

Tüik'ciğimiz bu sabah ayrıca 2016 yılı GSYİH revize edilmiş verilerini de yayınladı. Bildiğiniz üzere 31 Mart tarihinde açıkladığı 2016 GSYİH verileri beklentilerin aksine %2.9'luk bir büyümenin olduğunu iddia ediyordu.

Hani şu turizmimizin top atma noktasına geldiği, 15 Temmuz'da bir darbe girişiminin olduğu, Ruslara patlıcan bile satamadığımız, yurtdışındaki taahhütlük işlerinin bitme noktasına geldiği 2016'dan bahsediyorum.

Neyse biz hala nasıl %2.9 büyümüşüz 2016'da diye anlamaya çalışırken, bu sabah TÜİK merakımızı tamamıyla ortadan kaldırdı ve %2.9 olarak açıkladığı 2016 büyüme oranını revize etti: artık yeni büyüme rakamımız %3.2.

2.9'u anlayamayanlar, buyursun 3.2'yi anlamaya çalışsınlar...


Bu arada madem konusu açıldı TÜİK'in bu sabahki açıklamasına göre 2016'da aynı zamanda işgücü ödemeleri, bir önceki yıla göre %22,9 de artmış.

İhracatın gene kendi ifadelerine göre 1.9 azaldığı, Turizmin resmen sinek avlayarak kitleler halinde işçi çıkardığı, işsizliğin TÜİK verilerine göre rekor kırdığı bir sene bu işgücü ödemeleri 2015'e göre nasıl %22.9 artar? İşsizlik azalmadığına göre çalışan sayımız artmadı, çalışan sayımız artmadan, işgücü ödemesi %22.9 artmışsa demek ki 2016'da emekçilerimiz maaş zengini olmuşlar demektir.

Tevekkeli sendikalarımız geçen sene aldıkları bu müthiş zamdan duydukları hoşnutlukla önümüzdeki yıllar için enflasyon altında maaş artışlarına razı oldular.

Şimdi her şey aydınlanıyor mu aziz milletim? Ben aydınlandım ve bu açıklamalardan çok tatmin oldum. Bence siz de aydınlanın, tatmin olup olmamak ise keyfinize kalmış...