Türkiye yeni yıla ise rekor zamlarla girdi. Yeni yıla girildiğinden beri de vatandaşın beli doğrulmadı. 2022'nin başından itibaren zamlanmayan mal ve hizmet neredeyse kalmadı. Vatandaş, aynı ürünü 1 gün arayla bile aynı paraya alamayacak duruma geldi. Yeni yılda asgari ücrete yapılan yüzde 50'ye yakın zam, enflasyon karşısında eridi. Son olarak elektrik zammıyla birlikte isyan eden vatandaşlar yurdun dört bir yanında sokaklara çıkıp eylem yaptı. İktidar ise, sebebi olduğu ekonomik krize bariyer kurmak için çeşitli adımlar atıyor ancak yeterli olamıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, gıda ürünlerinden alınan yüzde 8'lik KDV'yi yüzde 1'e indirileceğini açıkladı. Karar yürürlüğe girdi ama marketlerdeki fiyatlar ucuzlamak bir yana, pahalanmayı sürdürüyor.

CEM KÜÇÜK: GERÇEKTEN BİR "OH" DENDİ

Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük ise temel gıda ürünlerindeki KDV oranının yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesinin "oh" dedirttiğini yazdı. Küçük, "Fiyatlar bir nebze de olsun azaldı. Gerçekten bir 'oh' dendi..." dedi. 

Küçük, yazısında marketlerin KDV indirimini önceden öğrenerek fiyatlarını artırdığına yönelik iddialar olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: 

"Ancak başka iddialar da var... Türkiye’nin değişik yerlerinden yazan vatandaşlar aynı şeyi söylüyorlar. Mesela Sakarya’dan bir vatandaş bir hafta önce 19 liraya aldığı bademin 21,5 lira olduğunu yazıyor. 

Biz de öğrenmek istiyoruz. Marketler KDV indirimini önceden öğrenip zam yaptı ve sonra KDV’yi düşürerek fiyatları ayarladıysa bu aleni hırsızlık! Tabii bunlar denetimle ortaya çıkar. 

Zabıtaların sıkı kontrol uygulayıp gerekeni yapması en önemlisi. Kimseye haksızlık olmasın. İnsanın aklına ister istemez, 'Bu kadar insan herhâlde yalan söylemez' diye geliyor... Zamanla öğreneceğiz... "

İKTİDAR MEDYASI: ZAMLAR YANSIMADI

İktidara yakın medya organları, Erdoğan'ın KDV indirimini açıkladığı gün marketlerin zam yaptığını yazmıştı. Zamlı fiyatlar üzerinden uygulanan KDV indirimi dolayısıyla marketlerdeki fiyatların düşmediği öne sürülmüştü. 

TGRT'de ana haber sunucusu Ekrem Açıkel, zincir marketlerin 'KDV indiriminin duyurulduğu 11 Şubat'ta tüm marketlerin etiket değiştirip fiyatlarını artırdığını, KDV indiriminin yürürlüğe girdiği 14 Şubat tarihinde ise bu zam üzerinden indirim yapıp, kârlarına kâr kattığını' söylemişti:

CHP'Lİ AĞBABA: 41 TEMEL BESİN MADDESİ TOPLAMDA 86 LİRA AZALDI

İktidarın, kendi ekonomik politikalarının yarattığı buhranı önlemede yetersiz kaldığını kaydeden CHP ise tepkilerini sürdürüyor.CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, temel gıda ürünlerindeki KDV indiriminin enflasyonu fazla etkilemeyeceğini söylemişti. Ağbaba, "KDV indirimleri öncesi TÜİK madde sepetinde 41 temel besin maddesinin toplam tutarı bin 192 TL iken bu indirimlerle sadece 86 TL azalarak bin 106 TL’ye düşmüştür. Gıda enflasyonunun yüzde 55'i aşması neticesinde, yüzde 7’lik KDV indiriminin çok fazla etkisi olmayacaktır" demişti. 

Editör: TE Bilişim