Seçime yönelik iktidar kanadının açıklamalarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylığı konusu yeniden gündeme geldi. Hukukçular, “Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez seçildi. Bir daha seçilemez. Cumhurbaşkanı seçimleri yenilerse aday olamaz, üçüncü döneme takılır” derken; CHP ve İYİ Parti’den ise “Anayasayı çiğneyecekler, üçüncü kez aday olamaz.” yorumu geldi. 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Erdoğan’ın 2014’te seçilmesine olanak tanıyan anayasa maddesinin Nisan 2018’de yürürlükten kalktığını belirterek, “Nisan 2018’de yeni bir madde yürürlüğe geldi. O madde ‘İki kez seçilebilir’ diyor. O maddeye göre bir kez seçildi. Bu hükmün yenilenmesi, bütün vatandaşlara olduğu gibi cumhurbaşkanına da tekrar aday olma ve seçilme hakkını iki kez tanımıştır.” dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de erken seçim tartışmalarına değinerek “Mayıs ayı içinde bu işi bitirelim. Muhalefet imtina ederse, cumhurbaşkanımız seçimlerin yenilenmesine karar verebilecektir.” diye konuştu. Hem Şentop hem de Bahçeli’nin açıklamaları, adaylık tartışmalarını alevlendirdi.

"CAMBAZLIK"

Hukukçu Turgut Kazan, Şentop’un “madde değişikliği” savunmasına değinirken cumhurbaşkanının iki kez seçilebileceği hükmünün değişmediğini vurguladı. “Bir şey uydurdular; ‘Madde değişti, o sırada hepsi yeniden yazıldı.’ Buna bütün hukukçular kahkahalar ile güler.” diyen Kazan, “Yeniden yazıldı ama eski metin. Bu yeni bir fıkra sayılabilir mi? Böyle bir hukuk anlayışı olabilir mi? Tam bir komiklik. ‘İki kez seçilebilir’ kuralı değilmediğine göre, böyle cambazlıklarla hukuk ayaklar altına alınamaz. Bu cambazlıktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan iki kez seçildi. Bir daha seçilemez. İstisnası var; erken seçim. O da Meclis tarafından erken seçim kararı alınırsa geçerli” ifadelerini kullandı. Demokrasilerde cumhurbaşkanı ya da devlet başkanının 7 yıllığına bir kez ya da 5 yıllığına iki kez seçilebileceğine yönelik temel kural olduğunu söyleyen Kazan, “Demokrasiye zerre inanıyorlarsa, temel anlayışı ayaklar altına almasınlar.” dedi.

Editör: İlayda Şimşek