CHP'de büyük hesaplaşmaya doğru: Özel gidici mi?

Mayıs ayındaki yenilgilerden sonra CHP’de iki grup oluşmuştu: Kılıçdaroğlu ile devam etmeyi savunan statükocular ve İmamoğlu’nun liderlik ettiği değişimciler. Kongreden zaferle çıkan değişimciler aday tespit sürecinde ikiye bölündü. Bugün itibariyle CHP’de hedefleri birbiriyle çelişen, varlığını sürdürmek için diğerlerini yok etmesi ya da zayıflatması gereken üç grup var.

Kemalciler: Bugün itibariyle en güçlü gruplar. Kongre’de ilk turda Özel’den sadece 20 oy eksik aldılar. Genel Merkez aday belirleme sürecinde stratejik hareket etseydi bu grubu çok zayıflatabilirdi. Oysa yaptığı yanlışlarla güçlendirdi. Aday gösterilmeyen Kemalciler bilenmiş durumda.

Aday gösterilenler, genel merkezin onları zorunluluktan aday gösterdiğinin farkında. Genel Merkez, başka bir isimle seçimleri kazanabiliyor olsaydı Adana, Mersin, Antalya, Aydın, Bursa ve Balıkesir hatta Ankara adayları kesinlikle tasfiye edilirdi. Aynı İzmir, Muğla, Çanakkale, Eskişehir, Tekirdağ, Edirne belediye başkanları ve on bir büyük şehrin Kemal Beyi destekleyen bütün ilçe belediye başkanları gibi.  Kemalcilerin stratejileri çok net. Seçimlerde CHP’ye çalışıyor görüntüsü verecekler.

İstanbul’da Ekrem Beyin kaybetmesi için ellerinden geleni yapacaklar. Adayların Kemalci olduğu her yerde parti kazansın diye ellerinden geleni yapacaklar. Adayların Kemalci olmadığı yerlerde İstanbul’daki gibi hareket edecekler. Örnek vermek gerekirse, Ankara’da Mansur Yavaş’a destek olacaklar fakat Çankaya’da CHP’nin mümkün olan en düşük oyu almasını hedefleyecekler. Bolu’da, Çanakkale’de CHP’nin en güçlü rakibini destekleyecekler.

CHP seçimlerden sorgulanamaz bir zaferle çıkarsa uygun vakti bekleyecekler. CHP; Ankara, İzmir ve İstanbul’u kazanarak sahip olduğu büyükşehir ve il belediyesi sayısını korursa ya da arttırırsa, oy oranı %30 ve üstü olursa (2019 yerel seçimlerinde CHP %30 nispetinde oy aldı.), Kemalcilerin beklemekten başka alternatifi kalmaz. Ama bu kıstaslardan biri bile sağlanamadığında, Özgür başarısız oldu diyerek Olağanüstü Kurultayı toplayacaklar.  

CHP’nin bu seçimlerde 2019 yılındaki sonuçları elde etmesi çok zor. Zira 2019 seçimlerinde, çok fazla yerde İyi Parti ve o zamanki İsmiyle HDP, CHP’yi desteklemişti. Parti teşkilatları tek parçaydı ve motivasyonları yüksekti. 2019 yerel seçimlerinde yarış iki büyük parti arasında olduğundan, aday gösterilmeyen güçlü isimlerin başka partiden aday olması ihtimali sınırlıydı. Halbuki bu seçimlerde 90’dan fazla CHP’li belediye başkanı başka partilerden yahut bağımsız aday oldu. Bunlar doğal olarak CHP havuzundan oy alacaklar.

Genel Merkezciler: Amaçları mevcut başkanlıkları ve oy oranını korumak, mümkünse arttırmak. Bunun tek istisnası İstanbul. İstanbul’da oy oranının düşmesi ve bazı ilçelerin kaybedilmesi, Ekrem Beyi zayıflatacağından bu ekibin işine gelir. Özgür Beyin genel başkan adayı olduğu dönemde en büyük vaadi önseçimdi. Fakat genel başkan olduktan sonra seçim takviminin önseçim yapmak için uygun olmadığını söyledi.

Takvim Özel adayken de aynıydı ayrıca ön seçim yapmak için yeterli süre vardı. Özgür Beyin yeni yöntemi adayların anket yöntemiyle belirlenmesiydi. Fakat anketlerde çok iyi çıkan Çankaya, Çanakkale, Sarıyer, Tarsus, Çukurova, Seyhan ve Ataşehir gibi ilçelerin mevcut başkanlarını adaylaştırmayarak sözünü yine yedi. Halen başkan olmayan ama anketlerde iyi çıkan Gürsel Tekin gibi isimleri de aday göstermedi. CHP’nin halihazırda başkan olmayan adaylarının %90’dan fazlasının anketlerde iyi çıkması mümkün değil.

Zira aday gösterildikleri yerlerle hiçbir irtibatları yok. Özel, üç binden fazla anket yaptıklarını söyledi ki bu sözde palavra. Zira Özgür Beyin anket yaptırmak için iki ay süresi vardı. Bir anket ortalama üç gün sürer. CHP on anket şirketiyle çalışsa 200 anket yapar. Yüz anket şirketiyle çalışsa diyemeyiz ülkemizde o kadar çok anket şirketi yok. Ayrıca anket yaptıran tek parti CHP değil. Anket şirketlerinin çalıştığı saha ekiplerinin sayısı çok daha kısıtlı. Özgür Bey, yoğun ve sert eleştirilere muhatap olunca, adayları yapay zeka belirledi dedi ki buda fiilen mümkün değil. Zira çok sayıda aday, başvuru yapmadığı yerlerde aday gösterildi.

Değişimcilerin ekibinde partinin dinazorlarının çoğunlukta olmasından dolayı yoğun eleştiriler alınınca, dinazorların abilik yapacağı görev almayacakları söylenmişti. Söylenenin aksine vekil olmayanların tamamı belediye başkan adayı yapıldı. Bunlar ve bunlara benzer çok sayıda yalanlar Özgür Beye olan itimatı bitirdi. Seçimlere İyi Partinin ayrı girmesi, Dem Parti ile 2019 yılındaki kadar kapsamlı iş birliği geliştirilememesi, Memleket Partisinin çok yerde aday göstermesi ve aşırı solla Kemal Bey döneminde yakalanan uyumun korunamaması başarılı olunmasını zorlaştırıyor.

Ekremciler: Bu ekibin kitlendiği hedef İBBB seçimini kazanmak. Seçimleri kazanırlarsa Olağanüstü Kongrenin toplanmasını engellemeye çalışacaklar. Kongre toplanırsa Özgür Beyi destekleyerek, parti meclisinde daha güçlü yer almaya gayret edecekler. Ekrem Bey yerel seçimleri kazanamazsa mağdur rolüne soyunacak. ‘’Herkes aday gösterdi, hepsiyle tek başıma mücadele ettim.’’ temasını işleyecek.

Bu olasılık gerçekleşirse, Olağanüstü Kongreyi toplayarak genel başkan olmaya çalışacak. Bu durumda üç adaylı bir yarış izleyeceğiz. Yarışı Ekrem Bey kazanırsa, partiye damgasını vuracak. Teşkilatları dönüştürecek. Ekrem Bey kaybederse yeni bir parti kuracak. İmamoğlu, 2028 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmaya kararlı.  Ekrem Beyin ilçelerde ısrarla bürokratlarını ve yakın çalışma arkadaşlarını aday göstermesinin altında da bu plan yatıyor. Seçimleri kazanırsa ekibiyle çalışacak. Kaybederse, CHP’de vereceği mücadelede kendisini destekleyecek çok sayıda yüksek bütçeli belediyesi olacak.

Kanımca CHP’nin  2019’daki oy oranını koruması ve on bir büyükşehrin tamamını kazanması mümkün değil.  Yani iki muhtemel senaryo var. Ekrem Bey İstanbul’da kazanırsa Kemal Beyle Özgür Bey yarışacak ve Kemal Bey kazanacak.

Ekrem Bey kaybederse yarışa Ekrem Beyde katılacak. Yarışı ya Ekrem Bey yahut Kemal Bey kazanacak. YANİ ÖZGÜR ÖZEL GİDİCİ. Altan Öymen’in kaderini paylaşacak. Onun rekorunu kırarak tarihe en kısa süre görev yapan CHP Genel Başkanı olarak geçecek. Söylediği yalanlarla ve berbat olarak vasıflandırılabilecek kötü yönetimiyle hatırlanacak.

NOT: Tayyip beyin özellikle emeklilerin ve düşük ücretli çalışanların durumunu düzeltecek, iddialı bir paket üzerinde çalıştığı söyleniyor.