CHP Parti Meclisi Üyesi ve Genel Başkan Başdanışmanı Deniz Demir, son bir haftada yaşanan bazı intihar vakalarını alt alta sıralayarak şu soruyu yöneltti: “TÜİK intihar vakalarını neden açıklamıyor?”

Sakarya'da bir fabrikada çalışan 30 yaşındaki genç, evinde kendisini doğalgaz borusuna asarak intihar etti.
 
·    Siirt’te 20 yaşındaki genç, henüz öğrenilemeyen bir nedenden dolayı 350 metre yükseklikten kendini aşağı bırakarak yaşamına son verdi.
 
·     Sultangazi'de 36 yaşındaki adam, çocuklarını kardeşine bıraktıktan sonra bir not bırakarak intihar etti.
 
·     Pamukova'da 67 yaşındaki adam kendini pencere korkuluğuna asarak intihar etti!
 
·     Aydın'ın Efeler ilçesi 7 Eylül mahallesinde bir şahıs (30) silahla canına kıydı.
 
·     Erdek’te meydana gelen olayda bunalıma giren 31 yaşındaki genç kendini vurdu.
 
·     Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Sırrın Mahallesinde 50 yaşındaki kadın yaşadığı binanın 5.katına çıkarak intihar etti.
 
2019’DAN BERİ VERİ AÇIKLANMIYOR
Artan enflasyon ve hayat pahalılığının, yoksulluk ve işsizliği de beraberinde getirdiğini, bu durumun; yurttaşları giderek daha mutsuz, umutsuz ve çaresiz noktaya getirdiğini söyleyen CHP’li Demir, “2019 yılından sonra TÜİK’in intihar vakalarını açıklamadığını son yıllarda yaşanan intihar vakalarına ilişkin; yıl, cinsiyet, kent, yaş, intihar nedeni ve biçimi hakkındaki verilere ulaşamadıklarını” söyledi.

Demir sözlerini şöyle sürdürdü:
 

“Sadece son bir haftada yaşanan intihar vakalarını araştırdığımızda bile karşımıza korkunç bir tablo çıkıyor. Medyaya yansıyan vakalar özellikle genç intiharlarının yüksekliğini gösteriyor. Verilerin açıklanmaması intihar gerekçelerini saklasa da intihar vakalarını azaltmıyor. Bu veriler ışığında yapılacak bilimsel çalışmalar oldukça önemli, ancak veriler bilim insanlarından kaçırıldığı için vaka gerekçeleri tespit edilemiyor, bu konuda akademisyenler tarafından yapılacak sosyolojik, psikolojik ve ekonomik tahliller kadük kalıyor. İntihar sebeplerini bilmek ve bu sebeplerin çözümüne ilişkin somut adımlar atmak AKP iktidarının en önemli görevi olmasına rağmen bu konuda bir adım atmadığını görüyoruz. Kendi elleriyle yarattıkları yoksulluk düzeni ve derinleşen ekonomik krizin sorumlusu kendileri değilmiş gibi hareket ediyorlar. Bu buhrandan çıkışın yolu iktidar değişimiyle olacak, ülkemiz AKP’den sonra rahatlayacak.”

Editör: İlayda Şimşek