Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 58 ilde sarı ve turuncu kodla uyarı yaparak, deprem bölgesininde de Pazar gününden itibaren 5 gün aralıklarla sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. 

Meteoroloji'nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda şu uyarılara dikkat çekildi:

"Deprem bölgesinde, Pazar gününden itibaren beş gün aralıklarla sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. 

Yağışların deprem bölgesindeki bütün illerimizde pazartesi, salı ve çarşamba günleri yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. 

Rüzgarın; bugünden itibaren Malatya, Elazığ ve Kahramanmaraş'ta, pazar gününden itibaren Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'da güney yönlerinden kuvvetli, yer yer fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. 

Sıcaklığın; deprem bölgesindeki illerde bir haftalık periyotta mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. 

Toz taşınımının deprem bölgesindeki illerimizde, bu akşam saatlerinden itibaren etkili olması beklenmekte olup, Şanlıurfa, Mardin, Elazığ, Malatya, Diyarbakır ve Adıyaman'da yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. 

Toz taşınımının sebep olacağı toz fırtınası, çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksamalar, hava kalitesinde düşme ve görüş mesafesinde azalma gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" ifadelerine yer verildi.

Bu akşam akşam saatlerine (22:00) kadar etkili olması beklenen fırtına ve sağanak yağmur nedeni ile yollarda göllenme, ağaç ve direk devrilmesi, çatı, tabela uçması, baca gazı zehirlenmesi gibi olumsuzluklar yaşanabileceği belirtiliyor.

AFAD CEP TELEFONLARINA UYARI MESAJI GÖNDERDİ

AFAD vatandaşların cep telefonlarına da bir uyarı mesajı gönderdi.

Uyarıda, 'Meteorolojiye göre yarın İstanbul'da kuvvetli lodos ve yagış bekleniyor. Baca zehirlenmesi,ulasimda aksamalar ve çatı uçmasına karşı dikkatli olun.' ifadeleri kullanıldı.

İSTANBUL

Meteoroloji Genel Müdürlüğü uyarı üsütüne uyarı yaparak vatandaşları dikkatli olmaya davet etti. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) AKOM’un meteorolojik verilerine göre, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde bu sabah Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava etkili olması tahmin ediliyor.

Bu sabah saatlerinden (08:00) itibaren rüzgarın Lodos yönünden (Güney-batı) kuvvetlenerek fırtına (40-70km/s), kısa süreli kuvvetli fırtına (50-85km/s) şeklinde eseceği, beraberinde batı bölgelerinden (Silivri, Çatalca, Büyükçekmece ve Arnavutköy) başlayarak il genelinde yer yer kuvvetli sağanak yağış (15-25kg/m2) geçişlerinin yaşanacağı tahmin ediliyor. 

Halihazırda 17C’ler civarında seyreden sıcaklıklar da 12 Mart Pazar günü itibariyle hızla azalarak 10C’ler civarına gerileyecek.

Bu akşam saatlerine (22:00) kadar etkili olması beklenen fırtına ve sağanak yağmur nedeni ile yollarda göllenme, ağaç ve direk devrilmesi, çatı, tabela uçması, baca gazı zehirlenmesi gibi olumsuzluklar yaşanabileceği belirtiliyor.

SİNOP

Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan son değerlendirmelere göre, Sinop’ta cumartesi ve pazar günü için lodos ve fırtına beklendiği kaydedildi.

Meteoroloji ve AFAD’dan vatandaşlara, yaşanabilecek bazı olumsuzluklara karşı tedbirli olunması uyarısı yapıldı.

Meteoroloji'den yapılan açıklamada, “Rüzgarın bölgemizde cumartesi ve pazar günleri güneyli yönlerden lodos, fırtına, hamleli kuvvetli fırtına ve yüksek kesimlerde hamleli tam fırtına şeklinde esmesi bekleniyor. 

Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, ulaşımda aksamalar, soba ve doğalgaz kaynaklı baca zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” ifadelerine yer verildi.

AFAD ise Sinop’ta yaşayan vatandaşlara kısa mesaj yoluyla uyarıda bulundu.

AYDIN

Aydın’da hafta sonu görülmesi beklenen şiddetli yağışlara karşı vatandaşlar uyarıldı.

Meteoroloji’ den yapılan açıklamada, “Yapılan son değerlendirmelere göre; 11.03.2023 Cumartesi ve 12.03.2023 Pazar günleri günü beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların Aydın il genelinde kuvvetli (21-50 kg/m) olması bekleniyor.

Kuvvetli yağışların oluşturabileceği sel, su baskını, yıldırım, küçük çaplı dolu yağışı, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.

ERZİNCAN, ERZURUM, BAYBURT, ARDAHAN

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü tarafından hafta sonu Erzincan, Bayburt, Erzurum ve Ardahan için kuvvetli rüzgar uyarısı yapıldı.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Rüzgârın bugün (11.03.2023) günü bölgemiz genelinde (Erzurum, Erzincan, Bayburt ve Ardahan) güney yönlerden (Lodos) kuvvetli eseceği ve aksam saatlerinden itibaren bölgemizde toz taşınımının olacağı, Pazar (12.03.2023) günü ise; rüzgârın fırtına, yer yer kısa sureli kuvvetli fırtına seklinde eseceği, bölgemizin pazartesi (13.03.2023) gününden itibaren yağışlı havanın etkisi altına gireceği ve yüksek kar ordusu bulunan dik yamaçlarda çığ tehlikesinin bulunacağı bildirilmiştir”denildi.

SAKARYA

Sakarya Valiliği, hafta sonu beklenen kuvvetli fırtına ve sağanak yağışa karşı sosyal medyadan uyarılarda bulundu. Valiliğin sosyal medyadan yaptığı uyarıda,

“Meteoroloji verilerine göre; İlimizde yarından itibaren kuvvetli fırtına ve sağanak yağış beklenmektedir. Olumsuz hava şartlarında yaşanabilecek durumlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

İZMİR

Meteoroloji 2'nci Bölge Müdürlüğü İzmir genelinde etkili olacak yağışın Bergama, Kınık ve Dikili'de çok kuvvetli ve şiddetli olmasının beklendiğini duyurdu.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, kuvvetli yağışın gece yarısından sonra saat 03.00'de başlayıp, pazar gece yarısı sona ermesinin beklendiğini belirtti. Yapılan uyarıda, vatandaşlardan, ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olası olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

ANKARA

Ankara Valiliği'nce yarından itibaren kent genelinde sağanak yağış ve fırtına beklendiği belirtilerek, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyarı yapıldı.Ankara Valiliği'nin Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada; Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre, kentte cumartesi gününden pazartesiye kadar sağanak beklendiği belirtildi. Açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan son verilere göre; 11.03.2023 Cumartesi gününden itibaren Balkanlar üzerinden gelecek yağışlı havanın etkisiyle Ankara il genelinde sağanak, yer yer gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. 

Yağışların Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Cumartesi günü rüzgarın güney yönlerden fırtına, yer yer kısa süreli kuvvetli fırtına, yüksek kesimlerde tam fırtına şeklinde eseceği ve mevsim normallerinin üzerinde olması beklenen hava sıcaklıklarının Pazar gününden itibaren yağışlarla beraber hissedilir derecede azalarak mevsim normalleri civarına düşmesi bekleniyor. Rüzgar ve fırtına sebebiyle ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

SARI VE TURUNCU KODLA UYARI YAPILDI

Meteoroloji ve AFAD'dan peş peşe sarı ve turuncu kodla uyarı yapıldı. Uyarı yapılan iller şöyle: Adana, Amasya, Antalya, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzurum, Giresun, Isparta, İstanbul, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Muğla, Niğde, Rize, Samsun, Sivas, Tokat, Tunceli, Yozgat, Aksaray, Karaman, Bartın, Karabük, Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzincan, Eskişehir, Gümüşhane, Mersin, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Konya, Manisa, Nevşehir, Ordu, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Uşak, Zonguldak, Bayburt, Kırıkkale, Yalova, Düzce.

Editör: Yadigar Hanım