Kahramanmaraş merkezli ikiz depremler olarak anılan felaket sonrası turizm sektörü de olumsuz etkilendi. Alınan bilgilere göre, yerli tur şirketleri Kıbrıs başta olmak üzere şehirlerarası varış noktalarının tümü rezervasyonlarını iptal etti.

İç turizmin meydana geldiği durumu en iyi örnekleyen bölge Kapadokya oldu.

Valiliğinden yapılan açıklamaya göre Kapadokya Bölgesini ziyaret eden turist sayısında yüzde 43 azalma oldu.

Yapılan açıklamada bu yılın ocak ayında Kapadokya bölgesini 174 bin kişi ziyaret ederken, Şubat ayında ise 99 bin 389 kişi ziyaret etti.

Kapadokya bölgesinde Derinkuyu yeraltı şehrini 14 bin 357, Kaymaklı yeraltı şehrini 13 bin 494, Karanlık Kiliseyi 6 bin 291 ve Özkonak yeraltı şehrini de 5 bin 011 yerli ve yabancı turist ziyaret etti.

Ziyaretçi sayısındaki azalmaları depreme bağlayan Turist Rehberi Nesim Sigura “Bu ay turistlerin rahat gezebilecekleri bir ay. Mart ayı turizm ayının başlangıcı olmasına rağmen sayı bayağı düştü. Deprem felaketini yaşamamız bu sayıyı azalttı. Bir ay içinde tekrar durumlar düzelir. Türkiye’yi bilmeyen yabancı turistler depremin nerede olduğunu bilmedikleri için çekiniyorlar. Zamanla düzeleceğini sanıyorum. Nisan ayından sonra düzeleceğini sanıyorum” dedi.

Açıklamaya göre, Kapadokya bölgesinde en çok ziyaret edilen ören yeri 30 bin 164 kişi ile Göreme Açık Hava Müzesi oldu. Göreme Açık Hava Müzesini 26 bin 112 ziyaretçi sayısı ile Zelve ören yeri izledi.

Kıbrıs'ta ise farklı bir senaryo işleniyor. Kıbrıs basınında çıkan haberlerde, Türkiye'de meydana gelen depremler sebebiyle insanlar korktukları için Kıbrıs'a gidemiyor. Özellikle Hatay'da meydana gelen 6.4'lük depreme vurgu yapan Kıbrıs basını, ziyaretçi sayısında yaşanan azalmaya dikkat çekti. Ayrıca Kıbrıs'lı uzmanlar felaket tellallığı yapılmaması gerektiğine de vurgu yaptı. 

Türkiye’de yaklaşık 13 milyonu etkileyen geniş çaplı deprem felaketi yurt dışı turizmini de olumsuz etkiledi.

Editör: Habererk Habererk