Depresyon, bir kişinin ruh halini, düşüncelerini ve davranışlarını kötü yönde etkileyen, günlük yaşamını ve işlevselliğini bozan bir ruh sağlığı sorunudur. Depresyonda olan bir kişi kendini sürekli üzgün, keyifsiz, bitkin ve uyku sorunları yaşayan biri olarak görebilir.

Depresyondaki kişilere bazen bilmeden iyileşmelerine engel olabilecek ve duygularını daha da ağırlaştırabilecek şeyler söyleyebiliriz. Bu şeylerin farkında olmak ve onlardan uzak durmak, depresyondaki kişiye destek olmak için çok önemlidir.

İşte depresyondaki kişilere söylenmemesi gereken şeyler:

Böbreklerinden 3 kg tümör çıktı Böbreklerinden 3 kg tümör çıktı
  1. Kendini fazla kaptırıyorsun, kendine gel.
  2. Boş ver, bunlar herkese olur.
  3. Bu kadar çaresiz olma, daha dirençli ol.
  4. Sen hep mutsuzsun, biraz mutlu olmayı dene.
  5. Biraz kendini salla, artık kendine gel.

Bu tür sözler depresyondaki kişinin kendisini daha kötü hissetmesine ve sürecin daha zor geçmesine yol açabilir. Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız,‘’ Depresyondaki bir kişiye iyi gelmek istiyorsanız onun yanında olduğunuzu ve duygularını anlayabildiğinizi göstermeli, bu süreçte ona destek verdiğinizi belirtmeli, konuşmak isterse onu dinlemeye hazır olduğunuzu ve bu süreci birlikte aşabileceğinize dair yargısız ve eleştirici olmayan bir tutum sergilemelisiniz. Bunların yanı sıra kişinin bir uzmandan yardım alması da bu süreç için çok önemlidir. Bu yüzden bir yardım alması için onu teşvik edici bir şekilde konuşabilirsiniz.‘’ diye ifade etti.

Kaynak: Haber merkezi