Ne yapalım! Politikadan kopamıyoruz memleketçe; gündem ona dönüyor.. yine yazalım…

“Erken seçim kararı neden alınmıştır?” sorusuna, herkesin bir cevabı var tabii…

Görünen o ki sebeplerden biri…

Yerel seçim sonrası süreç (Cumhur İttifakı adına) ihtimal sıkıntı yaratabilirdi; çünkü yerel seçimlerin kendine haiz bir yapısı vardır, bu riske girilmek istenmediği aşikâr. Özde Cumhur İttifakı’nın asıl gayesi Cumhurbaşkanlığı seçiminde başarı kazanmak. Kazaya uğramadan…

Şimdi…

Artık bu hesaba göre…

İl ölçekli üç beş belediyenin seçim sonuçları ve kakavan muhalefetin atakları ittifaka zarar getiremeyecek. Mesela AKP, İstanbul’u kaybetse.. sarsıntı olacağı kesin! Yerel seçim arkada kalınca, bu risk savuşturulmuş oldu. Ülke “bence” tarihi adımını sıhhatle atabilecek!

Haddizatında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hayati önemi haiz; yerel seçimlerin arızi sonuçları ile risk edilememesi anlaşılır… Sadece bir isim seçilmeyecek, sistemi değiştiren kişiyi seçeceğiz. İşbu sebep Devlet Bahçeli; siyasi olmakla birlikte, istikbale matuf, toplu/genel durum merkezli bir karar almış, diyorum...

Erken seçim sonuçları ile…

Cumhur İttifak’ının siyasete, ülke yönetimine, dış politikaya bir nefes vereceğine şüphe yok.

MHP ve AKP açısından erken (hatta baskın) seçim kararı almak, şaşılacak mesele değildi, hatta beklenir bir durumdu. Siyaset aynı minvalde bir taktik ve hamle oyunudur. Rakiplerinizi ne kadar açıkta ve ters köşe yakalarsanız, kozunuz yükselir. Erken seçim kararlarının piri Sn Bahçeli’dir; yine bu husustaki mümtaz yerini korumasını bildi.

Erken seçim kararıyla Cumhur İttifakı kazanmaya bir adım daha yaklaşıyor. Mevcut Cumhurbaşkanı en güçlü aday isimdi.. ve pozisyonunu pekiştirerek MHP katkısıyla tekrar C.Başkanı seçileceğine şüphe yok! Anketlerin kafa karıştırmasına mahal vermeyelim. Bu iş ilk turda bitecektir.

Muhalefet hazırlıksız yakalandı.

Kendi b.ku ile dövüşme becerisine sahip CHP, hali hazırda adaysız! Kılıçdaroğlu (adaylık) cesaretini ortaya koyamıyor. Meral Akşener ise tevilsiz olarak yazıyorum: “Sırf şu İYİ Parti’yi, C.Başkanı adayı olmak için kurdurmuş.” Hanımefendinin ne ciddi bir siyaset belgesi var ne de projeleri…

… Ama; Meral Akşener “Ben adayım!” deyince, bir handikap doğdu. C.Başkanlığı seçimleri mecbur ittifak istiyor; eninde sonunda… İmdi kimle ittifak edecek?!. İlkelerde.. yok bilmem nede uzlaştık, lakırdılarını bir tarafa bırakalım.

İlk turda biter…

Seçimin 2. Tura kalması zor; sürpriz olur, şayet seçim ikinci tura kalırsa, RTE ile CHP adayının yarışacağı kesin.

Meral Hanım kimi destekleyecek?!. Tabi ki CHP’nin adayını… Milliyetçi/Muhafazakâr İyi seçmen, şu CHP’yi bir düşünsün hele… CHP’nin Kürtçüsever bayanı Kaftancıoğlu’nu, İstanbul İl Bşk’nını bir düşünsün!..

Şüphesiz…

Mevcut sistem değişmek durumundadır. Tecrübe ettiğimiz parlamenter hükümet sistemi, Türkiye gibi bir ülkeye fayda sağlamıyor. Koalisyon krizlerini kaldıramayız! Meclis, siyaset becerebilirse, yasama ve kontrol mekanizmasıyla daha fonksiyonel olur. Bırakın icra ayrılsın; bu şart! Akşener neyi müdafaa ediyor? Sırf, mevcudu muhafaza edeceğini ilan eden Meral Akşener’in siyasi okuma yeteneğinin zayıflığı, ülke meselelerine buutsuz bakışı da burada ortaya çıkıyor..

RTE’yi sevmeyebilirsiniz; sorun bu değil! Önemli husus; ülkenin sağlam ve aktif/akıcı bir sistemle istikbale ilerlemesidir. İşte fırsat! Tayyip Erdoğan fanidir; hepimiz gibi gelip geçecektir. Memleket ise ebedidir, sağlam bir yönetim sistemi kurulmalı…

Sn. Meral Akşener yeni sisteme doğrudan karşı çıkacağına, yeni sistemin olası aksaklıklarını gidermeye dönük bir tutum sergilese elbet takdir ederdik. Maalesef Sn. Akşener sığ, statik, sağcı ve kasaba politikacısı rolünden murad umuyor! Popülizm gırla!..

Bu kafada…

Yazık ki.. İyi Parti rüyası bitmeye mahkûmdur.

Devlet Beğ müthiş bir siyasetçi. Elindeki güçle, azamiyi aşan bir faydayı hem partisine, hem ittifaka ve hem memlekete sunuyor. Erken seçim kararı, işte misaldir... MHP’ye bitirmek için kanca atan odakların, sinerek beklediği ve umdukları sonucu alamayacakları ise kesin!..

İktidar partisine yön veren Sn. Bahçeli’dir.

Partisi içinde yükselen eleştiriye rağmen, MHP ile yürüme kararı alan C.Başkanı RTE’nin geldiği nokta; elbette Devlet Bahçeli faktörüyledir…

2019 sonuna kadar seçim burgacında gidecek durumda değildik. Ülke ekonomik, sosyal ve politik pek çok sorun ile hemhal... Sınır sorunlarımız malum ve bir savaş halindeyiz. Devletin daha seri ve çıktıya dönük yönetilmesi adeta farz oldu. O yüzden erken seçim kararı isabetlidir. Yakın zamanda (24 Haziran sonrası) Türkiye’de politik saflar, seçim sonucuyla kategorik/sosyolojik bir görüngü ortaya çıkaracak. Bir uçta Muhafazakâr kitle; merkezde Milliyetçi bir politik duruş ve Sol’a yaslanan (sosyal demokrat) seçmen sosyolojisi gerçeği... Etnik, federatif söylemli politika HDP vb oluşumlarla ifade bulacağına göre; AKPMHP ve CHP harici başka siyasi partilerin yaşama şansı olmaz! İyi Parti sönümlüdür; geleceğe var olamaz!

Türkiye’yi tekrar başa sarıp, sistem krizine sokmaya hakkımız var mı? O halde, Cumhur İttifak'ını desteklemek en akil yol. Hiçbir işe yaramayan, çift başlı eski sistemi savunan politikalarla kaybedeceğimiz zaman yok. Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemi hayat geçmek zorundadır.