Guterres: ABD'nin İran'ı bombalaması tehlikeli bir dönüm noktası

Guterres: ABD'nin İran'ı bombalaması tehlikeli bir dönüm noktası
BM Genel Sekreteri Guterres, ABD'nin İran'ı bombalamasının bölge için tehlikeli bir dönüm noktası olduğunu ve acil müzakerelere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD'nin İran'a yönelik olası hava saldırılarının ardından BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, bölgedeki gerilimin tehlikeli bir seviyeye ulaştığını vurguladı.

Guterres, "ABD'nin İran nükleer tesislerini bombalaması, zaten sarsılmış bir bölgede tehlikeli bir dönüm noktası işaret ediyor" diyerek, çatışmaların durdurulması ve İran nükleer programı hakkında ciddi müzakerelere dönülmesi çağrısı yaptı. Bölge halkının bir başka yıkım döngüsüne daha dayanamayacağını belirten Guterres, acil ve kararlı bir müdahale gerektiğini ifade etti.

İsrail ile İran arasındaki krizin başından beri Orta Doğu'daki gerginliğin artmasına neden olan girişimleri defalarca kınadığını hatırlatan Guterres, diplomasinin önemini vurguladı. Sivillerin korunması ve güvenli deniz trafiğinin garanti altına alınmasının şart olduğunu belirterek, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na tam olarak uyulması gerektiğini ve İran'ın da bu anlaşmaya saygı göstermesinin uluslararası barış ve güvenlik için hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.