Netanyahu, Gazze ateşkesi için Katar'a heyet gönderecek

Netanyahu, Gazze ateşkesi için Katar'a heyet gönderecek
İsrail, Gazze'deki ateşkes ve rehine serbest bırakılması görüşmeleri için Katar'a heyet gönderecek.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın müzakerelere derhal başlamaya hazır olduğunu açıklamasının ardından, Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması görüşmeleri için bugün Katar'a bir heyet göndereceğini duyurdu. Netanyahu, yarın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek ve Hamas'ın ABD destekli ateşkes anlaşması taslağındaki değişiklik önerilerinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Hamas, 4 Temmuz Cuma günü yaptığı açıklamada, müzakerelere derhal ve ciddiyetle katılmaya hazır olduğunu ve ateşkes önerisine yanıtlarını gönderdiğini ifade etti. Netanyahu'nun Ofisi'nden yapılan açıklamada, Hamas'ın Katar'ın önerisinde yapmak istediği değişikliklerin İsrail için kabul edilemez olduğu belirtildi. Bu durum değerlendirmesi sonrasında Başbakan Netanyahu, İsrail'in kabul ettiği Katar önerisi temelinde, temasların sürdürülmesi ve rehinelerin iadesi için yakınlaşma görüşmeleri davetinin kabul edilmesi talimatını verdi.

Hamas, Katar ve Mısır'dan arabulucular tarafından iletilen ABD destekli teklife verdiği yanıtları henüz kamuoyuna açıklamadı. İki Filistinli kaynak, teklifin 60 günlük bir ateşkesi içerdiğini ve bu süre zarfında Hamas'ın İsrail tarafından tutuklanan Filistinliler karşılığında 10 canlı rehineyi ve birkaç cesedi serbest bırakacağını söyledi. Hamas'ın ayrıca, İsrail'in çekilmesi için bazı koşullar, müzakereler sırasında çatışmaların yeniden başlamaması için garanti ve Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki yardım dağıtım sisteminin geri dönmesini talep ettiği belirtildi. ABD Başkanı Trump ise Hamas'ın yanıtının iyi bir şey olduğunu ve Gazze konusunda bir şeyler yapılması gerektiğini ifade etti. Mısır Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty'nin, Washington'un ateşkes görüşmelerindeki Baş Temsilcisi Steve Witkoff ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek son gelişmeleri ve anlaşmaya varmak için ilgili iki taraf arasında dolaylı toplantılar düzenlemeye yönelik hazırlıkları ele aldığını açıkladı. Gazze ateşkes görüşmeleri devam ederken İsrail bölgeye saldırılarını sürdürüyor. Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Bassal, dün İsrail askeri operasyonlarında 42 kişinin öldüğünü açıkladı. Bölgenin Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail'in misilleme harekatı Gazze'de çoğu sivil en az 57 bin 338 kişinin ölümüne neden oldu.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.