Ossowski: Türkiye'nin vizesiz seyahat hakkı olmaz mı?

Ossowski: Türkiye'nin vizesiz seyahat hakkı olmaz mı?
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Ossowski, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri eleştirdi, vize serbestisi müzakerelerinin yeniden başlatılmasını istedi ve Türkiye'nin AB ile savunma işbirliğinin önemini vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, Türkiye'deki siyasi gelişmeleri ve vize serbestisi sürecini değerlendirdi. Ossowski, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasını ve öğrencilerin protestolardan sonra tutuklanarak hapiste kalmalarını eleştirerek, AB'nin kendi demokratik zorluklarına rağmen tüm üye devletler ve aday ülkelerin Kopenhag kriterlerine bağlı olduğunu vurguladı.

Venezuela ve Kolombiya'nın AB ve Schengen ülkeleriyle vizesiz seyahat hakkına sahip olmasına dikkat çeken Ossowski, stratejik bir ortak ve önemli bir NATO müttefiki olan Türkiye'nin vizesiz seyahat hakkının olmamasını sorguladı. Temmuz ayında Almanya'nın AB Büyükelçisi olarak atanacak olan Ossowski, Türkiye'den içinin buruk ayrıldığını, ancak Türkiye'yi ve halkını çok sevdiğini belirtti. Ayrıca, AB Komisyonu üyelerinin Türkiye'ye yapacağı ziyaretleri ve Gümrük Birliği'nin modernizasyonuna ilişkin görüşmelerini de anlattı.

Vize serbestisi müzakerelerinin yeniden başlatılması çağrısında bulunan Ossowski, Türkiye'nin 72 ölçütten 66'sını yerine getirdiğini hatırlattı ve kalan ölçütler üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin ekonomik potansiyelini ve Türk girişimcilerin risk alma kapasitesini övdü ancak yargının bağımsızlığına ilişkin endişelerin uluslararası yatırımcıları etkilediğini vurguladı. Ossowski, Suriyeli mültecilerin güvenli ve gönüllü dönüşü için Türkiye'yi desteklediklerini, ancak İmamoğlu'nun tutuklanmasının Türk ekonomisini olumsuz etkilediğini de belirtti. İran'ın nükleer silah edinmesinin bölgesel istikrarsızlığa yol açabileceği ve Türkiye'nin savunma sanayisindeki güçlü konumunun AB ile işbirliği için önemli olduğu görüşlerini dile getirdi.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.