Trump, G7 Zirvesi'nden Ayrıldı: İran ile Anlaşma Mümkün mü?

Trump, G7 Zirvesi'nden Ayrıldı: İran ile Anlaşma Mümkün mü?
İsrail-İran çatışmasında ABD, ateşkes arayışında; Trump, G7'den ayrıldı ve Macron'u eleştirdi; İran ve İsrail karşılıklı saldırılar düzenledi, can kayıpları artıyor.

İsrail-İran çatışmasının beşinci gününde ABD Başkanı Donald Trump, Kanada'daki G7 Zirvesi'nden erken ayrıldığını ve İran ile bir anlaşmaya varılabileceğini açıkladı. Trump, ayrılışının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u eleştirerek, Macron'un ateşkes çalışmaları için Washington'a döndüğünü yanlış bir şekilde iddia ettiğini belirtti. Trump, Truth Social'daki paylaşımında, Macron'un her zaman yanlış anladığını ve durumun bir ateşkesten çok daha büyük bir şey olduğunu ifade etti.

Macron ise zirvede yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail ve İran arasında bir ateşkes teklifinde bulunduğunu ve daha geniş görüşmeler başlatmayı amaçladığını söyledi. ABD medyasında, Trump'ın ekibine İranlı yetkililerle en kısa sürede görüşme ayarlanması talimatı verdiği de yer alıyor. Ancak Trump, Tahran'daki 10 milyon sivilin güvenliğini gerekçe göstererek İran'a başkentini tahliye etme çağrısında da bulundu. G7 liderleri, toplantının ardından Ortadoğu'daki krizin çözümüne yönelik bir çağrıda bulundular.

Çatışmadaki son gelişmeler arasında İran'ın İsrail'in birçok bölgesine füze saldırıları düzenlemesi ve İsrail'in füze savunma sistemlerinin aktif olduğu açıklaması yer alıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son saldırılarda üst düzey İranlı askeri yetkililer ve bilim insanlarının öldürüldüğünü ve İran'ın nükleer programının uzun süre geriye itildiğini söyledi. İsrail, İran'ın füze altyapısı ve savaş uçaklarını hedef aldı. İran devlet televizyonu IRINN'in stüdyosunun vurulması sonucu haber editörü Nima Recabpur ve idari personel Masume Azimi hayatını kaybetti. İran, iki İsrail televizyon kanalına genel merkezlerini tahliye etme çağrısı yaptı. Batı medyasında yer alan verilere göre çatışmaların başlamasından bu yana İran'da en az 224, İsrail'de ise 24 kişi hayatını kaybetti. Netanyahu, Ayetullah Ali Hamaney'i hedef alma olasılığını dışlamadıklarını belirtti, ancak ABD'li yetkililer Trump'ın İsrail'in bu planını reddettiğini ifade etti.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.