Uraloğlu: 11 Türk uçağı çatışmalar nedeniyle İran ve Irak'ta kaldı

Uraloğlu: 11 Türk uçağı çatışmalar nedeniyle İran ve Irak'ta kaldı
İran ve Irak'taki çatışmalar nedeniyle 11 Türk yolcu uçağı bölgede kaldı; uçak personelleri karayoluyla Türkiye'ye getirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İran ve Irak'taki çatışmalar nedeniyle 11 Türk yolcu uçağının bölgede beklemede kaldığını açıkladı. Bakan, İran'da 7, Irak'ta ise 4 uçağın bulunduğunu ve uçaklardaki personelin karayoluyla Türkiye'ye getirildiğini belirtti. Irak'taki uçakların Türkiye'ye getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü, İran'daki uçaklar için ise beklemeye devam edileceğini ifade etti.

Bakan Uraloğlu, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, bölgedeki çatışmaların havacılık sektörünü olumsuz etkilediğini vurguladı. Hürmüz Boğazı'nın kapanma riskinin ticari faaliyetleri etkileyeceğini belirterek, alternatif rotaların değerlendirildiğini söyledi. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından Türkiye üzerinden geçen hava trafiğinde düşüş yaşandığını, normalde 1600 olan uçak hareketinin 1200'lere düştüğünü dile getirdi.

Suriye'deki altyapı çalışmalarına da değinen Bakan Uraloğlu, Şam ve Halep havalimanlarının yeniden faaliyete geçirilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü, Hicaz Demiryolu'nun onarımı ve karayolu taşımacılığında yeni düzenlemeler üzerinde durulduğunu açıkladı. Irak, Türkiye, BAE ve Katar'ın ortak yürüttüğü Kalkınma Yolu Projesi'nin büyük ölçüde tamamlandığını, finansman görüşmelerinin sürdüğünü ve Şanlıurfa-Ovaköy arasındaki otoyol ile 727 kilometrelik demiryolu hattının inşasına 2025'te başlamayı hedeflediklerini belirtti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne entegre edilecek demiryolu hattı için Dünya Bankası ve Asya Yatırım Bankası ile 5 milyar dolarlık finans görüşmeleri yürütüldüğünü ve 2025'te inşaata başlamayı hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, İstanbul Havalimanı'nda 5G testlerinin devam ettiğini ve 2026 yılında 5G'yi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini, siber güvenlik konusunda ise gerekli önlemlerin alındığını ve geçen yıl 120 bin, bu yıl 40 bin zararlı erişimi engellediklerini aktardı. Son olarak, 70 ülkenin katılımıyla düzenlenecek uluslararası ulaştırma forumuna Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını ve 40'tan fazla bakanın katılımının beklendiğini duyurdu.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.