Endonezya'da, Luwak ya da Musang (Paradoxurus) olarak da adlandırılan Misk kedisinin midesinde sindirilemeyerek fermantasyona uğrayan çekirdekten elde edilen Luwak kahvesi kahve severlerden yoğun ilgi görüyor.

Geleneksel kahve çeşitlerine göre daha az kafein içeren Luwak kahvesinin üretimi için Misk kedilerine arabica ya da robusta kahve ağacı meyvesi yediriliyor. Kedinin midesinde fermante olan kahve çekirdekleri, dışkılama yoluyla çıktıktan sonra temizleniyor. Yıkanıp kurutulduktan sonra dış kabuğu soyularak kavrulan çekirdekler, uzun bir süreçten geçtikten sonra öğütülerek içime hazırlanıyor.

Endonezya'da Bali Adası'nın Ubud bölgesinde üretilen bu sıra dışı kahvenin işleme süreci genellikle bir hafta sürüyor. Güzel bir kahve elde edebilmenin sırrı ise havanın yağışlı olup olmamasından geçiyor. Kahvenin aroması gökyüzü açık ve güneşli olduğunda daha güzel oluyor. Fakat hava kapalı olur ya da kahve kapalı ortamda kurutulursa kahvenin tadı farklı oluyor.

KAHVENİN MEYVESİ BİR GECE KEDİNİN MİDESİNDE KALIYOR

Luwak kahvesi üreticileri, bu sıra dışı hayvanın, ağaçlardan toplanan kahve meyvesini gece yediğini ve sabaha kadar midesinde beklediğini anlatıyor. Üreticiler, kahve çekirdeğinin Misk kedisinin dışkısından ayrıştırıldığı süreci şu şekilde anlattı:

"Kahve çekirdekleri hayvanın midesinden çıktıktan sonra sıcak su ile yıkanıyor. Daha sonra bir süre kaynatılıyor ve haşlanan kahve çekirdekleri de tercihen güneşte kurumaya bırakılıyor. Daha sonra kabukları soyulan çekirdekler, tekrar sıcak suyla temizlenip kavrularak havanda dövülüyor ve paketleniyor. Luwak kahvesinin kavrulma şekli müşterilerin isteğine göre değişebiliyor. En az 2 kilogram kahve çekirdeği için öğütme işlemi yaklaşık 1 saat kadar sürüyor.  Kahve fincan başına yaklaşık 3,5 dolara mal oluyor. Ziyaretçiler ise bu sıra dışı kahveye büyük ilgi gösteriyor."

Luwak kahvesinin kilosu, üretim işlemleri ve kalitesine göre, bin dolara kadar alıcı buluyor.

En pahalı kahve kedi pisliğinden - Son Dakika Haberleri Milliyet

Editör: Yadigar Hanım