Teknolojik gelişmelerle yakından ilgili olan bu kavram yani business to customer pazarlama şekli üreticilerin ürünlerini tüketicilere elektronik ortam üzerinden satmasını ifade etmektedir. E-ticaret sektöründe sıklıkla kullanılan bu sistem aynı zamanda en çok bilinen iş modelidir. Dolayısıyla B2C nedir diye baktığınızda karşınıza bununla ilgili pek çok bilgi çıkacaktır.

Web portalları ve sanal mağazalar gibi ortamlara sahip olan business to customer sistemi tüm ticari işletmeler için çeşitli avantajlara sahiptir. E-ticaret sistemi ile ilgili tüm detayları içeren B2C pek çok büyük alışveriş siteleri tarafından kullanılmaktadır. B2C nedir sorusuna yanıt olarak dünya çapında amazon, ülke içerisinde ise hepsiburada, gittigidiyor gibi siteler örnek gösterilebilir.

B2C Pazarlama

SAYSİAD’dan SAMDEF Başkanı’na aklan da gel aday ol çağrısı SAYSİAD’dan SAMDEF Başkanı’na aklan da gel aday ol çağrısı

Firmadan müşteriye olarak da tanımlanan B2C pazarlama için nihai döngü kısa olup bu pazarlama şeklinde müşteriler ürünleri bulup satın alır. Genellikle perakende satış dükkanları ve restoranlar bu sisteme örnek olarak gösterilir. Burada müşterilerin ürünü satın almaları için teşvik politikası uygulanır. Bu şekilde yapacağınız B2C pazarlama sizi amacınıza daha çabuk ulaştıracaktır. Özellikle reklam, ilan ve promosyon gibi yöntemler başarınız için olmazsa olmazlar arasında yer alır.

B2C pazarlama genellikle güven ve hizmet temelli olup o malın fiyatına ve duygusal memnuniyetine göre tercih edilir. Burada sahip olacağınız başarılı bir tecrübe, doğru bir planlama ve iyi bir strateji size katkı sağlayacaktır.

En İyi B2C Siteleri Nelerdir?

Ülke içerisinde ve dünya çapında hizmet veren en iyi B2C siteleri geniş bir yelpazeye sahiptir. İnternet üzerinden ürün ve hizmet satışına odaklı olan bu siteler arasında özellikle Amazon önemli bir pazar payına sahiptir.

En iyi B2C siteleri arasında yer alan Amazon müşterilerinin haklarını koruma altına alan şirket hakları, gelişmiş düzeydeki lojistik ağı ve sahip olduğu kaliteli hizmet anlayışıyla dünya çapında en çok tercih edilen alışveriş siteleri arasında yer alır. Amazon haricinde en iyi B2C siteleri için internet üzerinde küçük çaplı bir araştırma yapabilirsiniz.

B2C Marketing ve Avantajları

B2C Marketing dilediğiniz günde ve saatte sipariş verebilmeniz için tasarlanmıştır. Doğrudan müşteriye ulaşabilme olanağı sağlayan B2C Marketing herhangi bir aracıya gerek duymaz. Bu sitelerden alınan feedback ile müşterilerin beklentilerini iyi bir şekilde analiz edebilir ve buna göre güncellemeler yapabilirsiniz. Bu şekilde amacına ulaşan B2C Marketing ile firmanızın satışlarını katlayarak artırabilirsiniz. Ancak bunu sorunsuz şekilde başarabilmek Kobisi gibi profesyonel bir desteğe ihtiyacınız vardır. 

Editör: TE Bilişim