Bayraktar: Buğday ve arpa rekoltesi beklentilerin altında kalacak

Bayraktar: Buğday ve arpa rekoltesi beklentilerin altında kalacak
Türkiye'de buğday ve arpa rekoltesi, yaşanan doğal afetler nedeniyle beklentilerin altında kalacak; üreticilere fark ödemesi desteği çağrısı yapıldı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025 yılında yaşanan doğal afetlerin tarım sektörüne verdiği zararla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, buğday ve arpa üretiminin, sulu tarım ürünlerine göre iklim şartlarından daha fazla etkilendiğini vurgulayarak, hasadın hızlanmasıyla birlikte rekoltenin beklentilerin altında kalacağını belirtti. Üreticilerin, emeklerinin ve masraflarının karşılığını almak istediklerini de sözlerine ekledi.

Bayraktar, şubat ayında Mersin, Adana ve Hatay'da; mart ayında Ege Bölgesi'nde; mayıs ayında birçok ilde dolu yağışı; ve nisan ayında 65 ili etkileyen zirai don olaylarının tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini açıkladı. Bunlara ek olarak, hasadın başlamasıyla birlikte çiftçilerin kuraklıkla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Kış yağışlarının mevsim normallerinin yüzde 32, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 27 altında kaldığını, kış aylarında sıcaklıkların da mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirtti. 2025 yılı ocak ayı, son 55 yılın en sıcak üçüncü ocak ayı olarak kayıtlara geçti.

Ziraat Odaları'ndan alınan bilgilere göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde buğday, arpa ve mercimekte yaklaşık yüzde 80 verim kaybı yaşandığını belirten Bayraktar, Şanlıurfa'da kuru alanlarda arpa üreten çiftçilerin maliyetlerini karşılayamadıkları için ürünlerini hasat etmediklerini ifade etti. İç Anadolu Bölgesi'nde de tarımsal kuraklık yaşandığını, Konya'da arpa veriminin dekara 50-150 kg arasında değiştiğini ve birçok çiftçinin maliyetlerini karşılayamadığı için hasat yapmadığını veya tarlalarında hayvanlarını otlattığını söyledi. Bayraktar, buğday ve arpada da benzer verim kayıplarının yaşanacağını ve kuru tarım alanlarındaki verim düşüklüğünün yanı sıra sulu tarım alanlarında da verim kayıplarının olacağını belirtti. Bu durumun, Türkiye buğday üretiminin yüzde 55'ini, arpa üretiminin ise yüzde 61'ini karşılayan İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Son olarak, hububat üreticilerine fark ödemesi desteği verilmesi gerektiğini ve bu desteğin ekim dönemine kadar çiftçilerin ellerine geçmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.