CHP'li Gürer: Konkordato ilanları ekonomik politikaların yetersizliğini gösteriyor

CHP'li Gürer: Konkordato ilanları ekonomik politikaların yetersizliğini gösteriyor
CHP'li Gürer, artan konkordato ilanları ve KOBİ borçlarını iktidarın yetersiz ekonomik politikalarına bağladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, büyük firmaların konkordato ilanlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini vurguladı. Gürer, ekonomik göstergelerdeki hızlı artışlar ve KOBİ'lerin finansal sorunlarını ele alarak, artan konkordato başvurularını değerlendirdi. Bazı firmaların ödeme güçlüğü çektiğini ve bu durumun ekonomik koşulların ağırlaşmasıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

Gürer, konkordato ilan sayılarındaki artışı detaylı olarak açıkladı. 2021'de 1914 olan firma sayısının 2022'de 1587'ye, 2023'te 1516'ya düştüğünü, ancak 2024'te 3497'ye yükseldiğini ve 2025'in ilk beş ayında 2235 firmanın konkordato ilan ettiğini söyledi. Bu firmalardan 967'si geçici, 690'ı kesin mühlet kararı alırken, 462'sinin başvurusu reddedildi, 77'si iflas etti ve 39'u için tasdik kararı verildi.

Gürer, ticari durumları kötüleşen borçluların alacaklılarıyla ödeme planı üzerinde anlaşmaya çalıştığını, mahkeme onaylı anlaşmalar sayesinde zor durumdaki şirketlerin süreci kurtarma çabası içinde olduğunu dile getirdi. AKP dönemlerinde oluşan ekonomik krizin tüm kesimleri olumsuz etkilediğini, şirketlerin de konkordato ilanlarıyla bu durumun göstergesini verdiğini belirtti. Ayrıca, 2024 yılında sürekli artış gösteren ve 2025'te 5 trilyon 33 milyar 7 milyon liraya ulaşan KOBİ'lerin bankalara olan borçlarına dikkat çekti. Sadece son bir ayda 201 milyar 499 milyon lira artış olduğunu ve bunun yaklaşık yüzde 4'lük bir artış anlamına geldiğini ifade etti. Borçlu KOBİ sayısının da 2025'in son ayında 321 bin 653 artarak 4 milyon 969 bin 480'e ulaştığını, takipteki borç miktarının ise 10 milyar 114 milyon lira artarak 115 milyar 931 milyon liraya yükseldiğini, 7 bin 175 KOBİ'nin daha takibe düştüğünü ve toplam sayının 288 bin 529 olduğunu vurguladı. Gürer, KOBİ'lerin bu durumdan kurtulması için acil tedbirler alınması gerektiğini, konkordato ilanlarının ve borç artışının iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gösterdiğini belirtti.

Kaynak:ANKA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.