Durmaz: Tarım politikaları, halkın ve üreticinin menfaatine göre yeniden şekillendirilmeli
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, yeni tarım kredisi paketlerini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Durmaz, tarımın sadece ekonomik değil, milli güvenlik meselesi olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Üreticinin sorunlarının sadece kredi paketleriyle çözülemeyeceğini, tarım politikalarında köklü bir değişime ihtiyaç olduğunu belirtti.
Durmaz, mevcut tarım sorunlarının yeni olmadığını ve 25 yıldır aynı hataların tekrarlandığını ifade etti. Planlama eksikliği, iklim uyumu sorunları, nüfus yapısı ve yönetimdeki aksaklıkları temel sorunlar olarak sıralayan Durmaz, çiftçilerin belirsizlik içinde üretim yaptığını, hangi ürünü ne zaman ekeceğini ve ne kadar kazanacağını bilmeden çalıştığını dile getirdi. Bu durumu kötü yönetimin sonucu olarak değerlendirdi.
Yeni kredi paketlerini olumlu ancak yetersiz bulan Durmaz, sera, süt hayvancılığı ve küçükbaş hayvancılık için verilen kredilerin uzun vadeli güvence sağlamadığını belirtti. Asıl sorunun ürünün fiyatının değil, iklim koşulları, satış zamanı ve alıcı bulmanın zorluğunu vurguladı. Kayısı fiyatlarındaki uçurumu örnek gösteren Durmaz, çiftçi yaş ortalamasının 60'ın üzerinde olduğunu ve kırsal nüfusun yüzde 5'in altına düştüğünü belirterek, bu durumun sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliğini tehdit ettiğini ifade etti. Tarım politikalarının rant değil, halk ve üretici menfaatine göre yeniden şekillendirilmesi gerektiğini, köklü ve bilim temelli reformlara ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.