Sigara içme alışkanlığından kurtulmayı düşündüyseniz yalnız değilsiniz. Sigara içen 10 kişiden yaklaşık 7'si bırakmak istediğini söylüyor. Sigarayı bırakmak sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir; sigara içmek kalbiniz dahil vücudunuzdaki neredeyse her organa zarar verir. Kalp hastalığından kaynaklanan ölümlerin neredeyse üçte biri sigara ve pasif içicilikten kaynaklanmaktadır.

Geleneksel sigaradan hiç sigara içmemeye geçişi kolaylaştırmanın bir yolu olarak elektronik sigaralara (e-sigaralar, elektronik sigara kalemleri ve diğer tek kullanımlık ve tek kullanımlık elektronik sigara cihazları) yönelme eğiliminde olabilirsiniz. Peki sizin için e-sigara içmek (vaping olarak da bilinir) tütün ürünlerini kullanmaktan daha mı iyidir? E-sigaralar sigarayı tamamen bırakmanıza yardımcı olabilir mi? Michael Blaha, M.D., M.P.H., Johns Hopkins Ciccarone Kalp Hastalıklarını Önleme Merkezi'nde klinik araştırma direktörü , elektronik sigaraya ilişkin sağlık bilgilerini paylaşıyor.

1: Elektronik sigara içmekten daha az zararlıdır ancak yine de güvenli değildir.
E-sigaralar, soluduğunuz bir aerosol oluşturmak için nikotini (tütünden elde edilir), aromaları ve diğer kimyasalları ısıtır. Normal tütün sigaraları, çoğu zehirli olan 7.000 kimyasal madde içerir. E-sigaralarda hangi kimyasalların bulunduğunu tam olarak bilmesek de Blaha şöyle diyor: "Elektronik sigaranın sizi geleneksel sigara içmekten daha az toksik kimyasala maruz bıraktığına neredeyse hiç şüphe yok."

Ancak, elektronik sigara kullanımına bağlı akciğer yaralanmaları ve ölümlerde bir salgın yaşandı. Şubat 2020'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2.807 e-sigara veya elektronik sigara kullanımıyla ilişkili akciğer hasarı (EVALI) vakasını ve bu duruma atfedilen 68 ölümü doğruladı.

Aşı Karşıtlığı ve Bilimsel Gerçekler Aşı Karşıtlığı ve Bilimsel Gerçekler

"Bu vakalar ağırlıklı olarak elektronik sigara cihazlarını değiştiren veya karaborsa ile değiştirilmiş e-sıvılar kullanan kişileri etkiliyor gibi görünüyor. Bu özellikle THC içeren elektronik sigara ürünleri için geçerlidir” diye açıklıyor Blaha.

CDC, E vitamini asetatını EVALI hastaları arasında endişe verici bir kimyasal olarak tanımladı. E Vitamini asetat, THC elektronik sigara ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir koyulaştırıcı maddedir ve CDC tarafından incelenen EVALI hastalarının tüm akciğer sıvısı örneklerinde bulunmuştur.


Johns Hopkins Üniversitesi'nin elektronik sigara içerikleri üzerine yaptığı araştırma, elektronik sigara ürünlerinde çoğu henüz tanımlanmamış binlerce kimyasal bileşen olduğunu ortaya koyuyor. Ekibin tespit edebildiği maddeler arasında, aralarında kafein, daha önce e-sigaralarda bulunmayan üç kimyasal madde, bir böcek ilacı ve olası toksik etkiler ve solunum yolu tahrişiyle bağlantılı iki tatlandırıcının da bulunduğu birkaç potansiyel zararlı madde vardı.

2: Araştırmalar elektronik sigaranın kalbiniz ve ciğerleriniz için kötü olduğunu gösteriyor.
Nikotin, normal sigara ve e-sigaradaki birincil maddedir ve oldukça bağımlılık yapar. Sigara içme isteği duymanıza ve sigara içme isteğini görmezden gelirseniz yoksunluk belirtileri yaşamanıza neden olur. Nikotin toksik bir maddedir. Tansiyonunuzu yükseltir ve adrenalin seviyenizi yükseltir; bu da kalp atış hızınızı ve kalp krizi geçirme olasılığınızı artırır.

Elektronik sigara sizin için kötü mü? Buharı hangi kimyasalların oluşturduğu ve bunların uzun vadede fiziksel sağlığı nasıl etkilediği dahil, elektronik sigara hakkında pek çok bilinmeyen var. Blaha, "İnsanların e-sigaraların sağlığınız için potansiyel olarak tehlikeli olduğunu anlaması gerekiyor" diyor. "Ortaya çıkan veriler kronik akciğer hastalığı ve astımla bağlantıların yanı sıra e-sigaraların ikili kullanımı ile sigara kullanımı arasındaki ilişkileri de gösteriyor kardiyovasküler hastalık. Kendinizi henüz anlamadığımız ve muhtemelen güvenli olmayan her türlü kimyasala maruz bırakıyorsunuz."

3: Elektronik sigaralar da en az geleneksel sigaralar kadar bağımlılık yapıcıdır.


Hem e-sigaralar hem de normal sigaralar nikotin içerir; araştırmalar bunun eroin ve kokain kadar bağımlılık yapıcı olabileceğini öne sürüyor. Daha da kötüsü, diyor Blaha, birçok e-sigara kullanıcısı, yanıcı bir tütün ürününden alacağından daha fazla nikotin alıyor: Kullanıcılar, daha yüksek nikotin konsantrasyonuna sahip ekstra güçlü kartuşlar satın alabilir veya e-sigaranın voltajını artırarak daha iyi bir sonuç elde edebilir. maddenin daha büyük etkisi.


4: Elektronik sigaralar en iyi sigara bırakma aracı değildir.


Sigarayı bırakmanıza yardımcı olacak bir araç olarak tanıtılsalar da e-sigaralar, sigarayı bırakma aracı olarak Gıda ve İlaç İdaresi'nin onayını almamıştır. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, nikotin alışkanlığından kurtulmak için e-sigara kullanmayı düşünen çoğu kişinin, geleneksel ve e-sigara kullanmaya devam ettiğini ortaya çıkardı.

5: Yeni bir nesil nikotine bağımlı hale geliyor.


Gençler arasında e-sigaralar, özellikle de tek kullanımlık olanlar, herhangi bir geleneksel tütün ürününden daha popülerdir. 2021 Ulusal Gençlik Tütün Araştırması'na göre, 2021'de 2 milyondan fazla ABD'li ortaokul ve lise öğrencisi e-sigara kullandığını bildirdi; bunların 8'inden fazlası Bu gençlerin 10'u aromalı e-sigara kullanıyor.

Blaha'ya göre e-sigaraların özellikle gençler için cazip olmasının üç nedeni var. Birincisi, birçok genç elektronik sigaranın sigara içmekten daha az zararlı olduğuna inanıyor. İkincisi, e-sigaraların kullanım başına maliyeti geleneksel sigaralara göre daha düşüktür. Son olarak gençler ve yetişkinler dumanın olmayışını çekici buluyor. Kokusuz olan e-sigaralar, sigara içmenin yarattığı damgalanmanın bir kısmını azaltır.

Blaha, "Elektronik sigaranın yükselişiyle ilgili en çok endişe duyduğum şey, başka türlü asla sigara içmeyecek olan insanların, özellikle de gençlerin bu alışkanlığı edinmesidir" diyor. “Sigara içmekten elektronik sigaraya geçiş yapmanız bir şeydir. Nikotin kullanımına elektronik sigara ile başlamak bambaşka bir şey. Ve nikotin bağımlısı olmak çoğu zaman geleneksel tütün ürünlerini kullanmaya yol açıyor.”

CDC'nin araştırması gençler arasında e-sigara kullanımının 2020'den bu yana bir miktar azaldığını gösteriyor. Çocukların COVID-19 salgını sırasında ebeveynlerinin gözetimi altında evde sıkışıp kalması bu eğilime katkıda bulunabilir. .

Gençlerin tercihlerini sık sık değiştirmeleri ve anket yapıldığında "puf barlar" gibi tek kullanımlık ürünleri elektronik sigara olarak kullanmayı düşünmemeleri nedeniyle verileri yorumlamanın zor olduğunu söylüyor. Aynı CDC raporu, tek kullanımlık e-sigara kullanımının 2019'dan bu yana lise öğrencileri arasında %1.000, ortaokul öğrencileri arasında ise %400 arttığını belirtiyor.

Editör: Habererk Com