Reuters'ın haberine göre, Merkez Bankası geçen hafta art arda ikinci kez faiz artırımı yaptı. Bu adım, yeni ekonomi ekibinin izlediği akılcı para ve maliye politikasına uyumlu olduğu vurgulandı. Ancak, politika yapıcılar kademeli bir yaklaşım benimsedikleri için yatırımcı güvenini tekrar sağlamak ve belirsizliği azaltmak konusunda zorlanabileceği ve bu durumun politika kararlarının etkisinin yavaş ve adım adım hissedilmesine neden olabileceğine vurgu yapıldı.

Fitch, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın politika faizi hakkındaki görüşlerinin ve Mart 2024'te gerçekleşecek yerel seçimlerin de dahil olduğu siyasi takvimin, para ve maliye politikasında keskin bir değişimin kapsamını sınırlayabileceğini ifade etti.

Fitch, Erdoağan’ın geçmişte ani fikir değişiklikleriyle para ve maliye politikasını gereğinden erken gevşetmesi ve merkez bankasının yönetiminde sürekli değişiklik yapması nedeniyle belirsizliğin kalıcı şekilde azaltılmasının zaman alabileceğine dikkat çekti. Bu tür politika değişikliklerinin ekonomideki istikrarı etkileme potansiyeli olduğu ve yatırımcı güvenini zorlayabileceği belirtildi.

Editör: Habererk Haber Merkezi