Bugün Twitter'da bir psikoloğun açıklamasına denk geldim. ''Hiçbir erkekle buluştuğumda hesap ödemedim, hesap ödemek erkeğin misyonudur.'' diyordu.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden, ataerkil toplumun baskısından yakınırken bir hemcinsimden, üstelik 'psikolog' vasıflı hemcinsimden bunları duymak beni şaşırttı. 

Hesap ödeme konusu sosyal medyada uzun zamandır tartışılan konulardan biriydi. Bir kadın, hesabı devamlı erkeğin ödemesi gerektiğini düşünüyorsa ve erkeği maddi bir kaynak olarak görüyorsa o ilişkide erkeğin satın aldığı obje konumuna düşmez mi? Bunu savunan bir kadın, toplumsal cinsiyet eşitliğini de savunabilir mi? Ataerkil toplum yapısından yakınabilir mi?

Kadınlar artık hayatın her yerindeler. Yöneticiler, doktorlar, öğretmenler, mühendisler, şoförler, aşçılar...

Şahsi fikrim, kadının ekonomik özgürlüğünü kazanması toplumda var olması ve saygınlık kazanmasıdır. Söz konusu paylaşımı yapan psikolog hanımefendi de ekonomik özgürlüğü olan, çalışan bir birey... 

Kadını toplumda daha güçlü görmek istiyorsanız, toplumun temelini oluşturan ailelerde de, ilişkilerde de ipleri erkeklerin eline vermeyeceksiniz. Erkeğe ilişkinin tüm maddi yükünü yıkıp sonrasında da eşit olduğunuzu iddia edemezsiniz. Etseniz de karşınızdaki kişi bunu kale almayacaktır. Bu düşünce yapısına sahipsek zaten kendimiz de içten içe 'eşit' olduğumuzu düşünmüyoruz demektir. 

Önce kafa yapımız değişmeli, davranışlarımız değişmeli sonrasında ''toplumsal cinsiyet eşitliği'' konusunda konuşabiliriz.