Türkiye, Kahramanmaraş merkezli depremlerle büyük bir fekaletin yaralarını sarmaya çalışırken, bazı  fırsatçılar, bu zorlu durumdan fayda sağlamaya çalışıyor, Bölgedeki ağır kış şartları nedeniyle en temel ihtiyaçlar arasında yer alan barınma sorunundan kazanç uman fırsatçılar, çadır ve konteyner fiyatlarına bir günde astronomik zam yaptı.

Depremzedelerin ihtiyaç listesine göz koyan fırsatçılar çadır fiyatını bir günde yüzde 60 artırdı. Kara kışın yaşandığı deprem bölgesinde çadır, battaniye, elektrikli battaniye, ısıtıcı, uyku tulumu gibi ürünlerin fiyatları bir günde fırladı. Karşılaştırmalı fiyat analizi yapan bir online satış mağazasındaki fiyat hareketlerine göre 6 kişilik bir çadır fiyatı 3 bin 750 TL iken, ihtiyaç listelerinin elden ele dolaşmaya başladığı deprem akşamında yüzde 60 artışla 6 bin 631 TL'ye fırladı. Başka bir satıcının ise depremden önce 3 bin 750 TL'den sattığı çadır fiyatını depremden sonra 4 bin 841 TL'ye çıkardığı dikkat çekti.

Yine en temel ihtiyaçlardan biri olan ısıtıcı fiyatlarındaki artışlar dikkat çekti. Depremin yaşandığı gün 229 TL olan ısıtıcı fiyatı dün 242 TL'ye yükseldi. 218 TL'den satılan elektrikli battaniye fiyatı dün 242 TL'ye, aynı ürün başka bir satıcıda 205'den 260 TL'ye çıktı. Deprem gününe kadar 223 TL'ye satılan uyku tulumu 240 TL olurken, 89 TL'den satılan polar omuz şalının fiyatı iki kattan fazla artarak 182 TL'ye fırladı.

Bölgede yaşanan elektrik kesintileri telefon şarjı için kullanılan powerbank'lerde yüksek fiyat artışlarına neden oldu. Depremden önce 499 TL'den satılan powerbank fiyatının 599 TL'ye çıktığı görüldü. Depremin yaşandığı 6 Şubat tarihine kadar 85 TL olan el fenerinin fiyatının bir günde 95 TL'ye çıkması ise 'pes' dedirtti.

Bir çadır satıcısı ise en çok tercih edilen 2 odalı ve 4 kişilik çadırların 2.500 TL, 3 odalı 6 kişilik çadırların fiyatının da 4 bin TL olduğunu açıkladı. 

KONTEYNER FİYATLARI 30 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Barınmada özellikle ısınma bakımından en çok tercih edilen konteynerlerde de fiyatlar büyük oranda artış gösterdi. Konteyner fiyatları 30 bin liradan başlayarak 150 bin liraya kadar çıkıyor. En ufak konteynerde 6 kişilik bir aile yaşayabiliyor.

Normal şartlarda 30 bin liraya satılan konteynerler deprem sonrası 50 bin liradan satışa sunulmaya başladı. Vatandaşlar sosyal medyada internet üzerinden yapılan satışlardaki fahiş fiyat artışına tepki göstererek, yetkililerin fırsatçılığa engel olmasını istedi.

Öte yandan, internet üzerinden fahiş fiyatlara rağmen çadır almak isteyenlerin talepleri, deprem bölgesine kargo hizmeti olmadığı için geri çevriliyor.

Editör: Yadigar Hanım