Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli Org. Edip Başer'in hayatını kaybettiğini açıkladı. Başbuğ yaptığı açıklamada, "Değerli komutanım, sevgili abim, Emekli Orgeneral Edip Başer'i kaybettik" dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli Org. Edip Başer'in hayatını kaybettiğini açıkladı.

İlker Başbuğ, twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı; "Genç rütbelerden beri beraber olduğumuz, kendisini tanımaktan her zaman onur duyduğum, değerli komutanım, sevgili abim , Emekli Orgeneral Edip Başer'i kaybettik. Üzüntümüz çok büyük."

EDİP BAŞER KİMDİR? NERELİDİR?

Halit Edip Başer (d. 1942, Nizip, Gaziantep - ö. 11 Mart 2021, İstanbul) Türk asker ve akademisyen.

1961 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1963 yılında Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1970 yılına kadar Türk Kara Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı yaptı. 1972 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Kurmay Subay olarak Brüksel'deki NATO Uluslararası Askeri Karargahında Harekât Dairesi Cari Harekât Plan Subaylığı, Genelkurmay Strateji Plan Dairesi Strateji Şubesi Kısım Amirliği, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.

1986 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Napoli'deki NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nda İstihbarat Daire Başkanlığı ve 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu.

1990 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığı, Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Başbakan Askeri Danışmanlığı görevlerini yürüttü.

1994 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 3. Kolordu Komutanlığı görevinde bulundu.

1998 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay II. Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2. Ordu Komutanlığı'na atandı. 30 Ağustos 2002 tarihinde emekli oldu.

Hülya Başer ile evli olup iki çocuğu vardır. İngilizce bilmektedir.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA NE YAPTI?

Emekli olduktan sonra Eylül 2006 - Ocak 2007 tarihleri arasında "PKK ile Mücadele Özel Koordinatörü" olarak görev yaptı. Daha sonra Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.

ABD’nin, eski NATO Başkomutanı Emekli Orgeneral Josep Ralston’u PKK koordinatörü olarak atamasının ardından, Türkiye de aynı görev için emekli Orgeneral Edip Başer’i atadı. (Eylül 2006)

Türkiye’nin Terörle Mücadele Koordinatörü olarak atadığı emekli Orgeneral Edip Başer zor bir görev üstlendiğini ancak üstesinden en iyi şekilde geleceğini söyledi.

Hayatının sonuna kadar bu ülkeye hizmet etmeye devam edeceğini söyleyen Başer, “İnşallah hayırlısı olur. zor bir görev ama bizim kitabımızda görevden kaçmak yok. Terör belasıyla mücadelede verilen görevi en iyi şekilde yapmak için üzerime düşeni yerine getireceğim, bundan kimsenin endişesi olmasın.” diye konuştu. (NTV)

EDİP BAŞER GÖREVDEN ALINDI

Türkiye’nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer görevden alındı. Başer’in yerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rafet Akgünay getirildi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Bakanlar Kurulu toplantısından çıkışta basın mensuplarının ısrarlı soruları üzerine Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Başer’in görevden alındığını bildirdi. (Mayıs 2007 - NTV)

Başer, gazeteciler Fikret Bila ve Murat Yetkin ile yaptığı mülakatta; Ben PKK'yı muhatap alan bir misyonun parçası olmam. Terörle müceadelenin ekonomik, siyasi, sosyal ve psikolojik boyutu var. Örneğin Doğu'nun geri kalmışlığı ön plana çıkarılıyor. Oysa benim memleketim olan Sivas'ın tozlu yollarını bilmiyorlar. Olaya siyasi yön katıyorlar, açıklamasını yapmıştır.

Editör: TE Bilişim