İklim Değişikliği ve Artan Sıcaklıklar Orman Yangını Riskini Arttırıyor: Prof. Dr. Semenderoğlu'ndan Önemli Uyarılar
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Semenderoğlu, iklim değişikliğinin etkisiyle yıllık sıcaklık ortalamalarının artmasının orman yangınlarında artışa neden olduğunu vurguladı. Geçen yıl Türkiye'de son 10 yılın en sıcak dönemi yaşandı ve 2025 yazının da sıcak ve kurak geçmesi bekleniyor. Bu durum, orman yangını riskini önemli ölçüde yükseltiyor.
Prof. Dr. Semenderoğlu, orman yangınlarının oluşması için ağaç, çalı, ot ve 'ölü örtü' adı verilen kuru bitkisel kalıntıların yanı sıra oksijen ve yüksek sıcaklığın bir arada bulunmasının şart olduğunu belirtti. Sıcak ve kuru rüzgarlar ile düşük nem oranının da yangın riskini artırdığını ifade eden Semenderoğlu, kızılçam ormanlarının, yapıları gereği yangına oldukça müsait olduğunu, çünkü çıra ve reçine içermelerinin yanı sıra su içeriğinin düşük olduğunu ve kuru ibrelerle kalın bir ölü örtü oluşturduğunu dile getirdi. Akdeniz ve Ege bölgelerindeki sahil kıyılarında yoğunlaşan kızılçam ormanlarının, 0 ile 1000 metre arasındaki yüksekliklerde yaygın olduğunu ve yanma risklerinin diğer orman türlerine göre çok daha yüksek olduğunu ekledi.
Türkiye'de yıllık ortalama orman yangını sayısının 3 bini aştığını ve büyük yangınların sayısının da arttığını belirten Prof. Dr. Semenderoğlu, alınacak önlemler arasında 1 Mayıs-31 Ekim arası ormana giriş yasağını, kuru dalların temizlenmesini, yangına dayanıklı ağaç türlerinin dikilmesini (servi, incir, akasya, keçiboynuzu, meşe gibi), kontrollü piknik alanlarının artırılmasını ve ölü örtünün temizlenmesini saydı. Ayrıca, halkın bilinçlendirilmesi ve eğitim çalışmalarının önemine de dikkat çekti.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.