Özellikle susamda yaşanan yüksek fiyat artışı nedeniyle zamlanması beklenen simit için alternatifler de hemen düşünülmeye başlandı tabii. Simit için kullanılacak susam miktarının azaltılabileceğini söyleyenler de var, tamamen susamsız simit yapılmasını söyleyenler de...

Zaten kel simit de tam bu noktada karşımıza çıkıyor, yıllara meydan okumayı başarsa da şu zamana kadar adı pek de yaygınlaşmamış olan kel simit, şu sıralar susamsız olması nedeniyle dillerden düşmüyor. Kastamonu simidi ve Rize simidi gibi adı farklı şehir isimleriyle bir arada anılan bu simidin Rusya'dan Karadeniz'e geçtiği ve asıl adının "bubrik" olduğu da söyleniyor.

Kel simit, sadece susamsız olmasıyla değil yapılışındaki farklılıklar nedeniyle de klasik simitten ayrılıyor. Haşlama simit olduğu söylenen kel simit, un, su, tuz ve az miktarda mayayla hazırlanan ve börek hamuruna benzetilen bir hamurdan yapılıyor. Yaklaşık 150 yıldır Kastamonu ve çevresinde yaygın olarak yapılan kel simidin yaklaşık 150 yıllık bir geçmiş olduğu ve susam fiyatındaki artış nedeniyle Türkiye'de yaygınlaşması bekleniyor.

Editör: TE Bilişim