TBMM Engelli Komisyonu toplantısı: Engelli aylıkları ve raporlama süreçleri ele alındı

TBMM Engelli Komisyonu toplantısı: Engelli aylıkları ve raporlama süreçleri ele alındı
TBMM Engelli Komisyonu'nda engelli aylıkları ve raporlama süreçleri ele alındı; 2025'in ilk beş ayında engelli ve yakını aylıkları için 13,5 milyar TL'nin üzerinde ödeme yapıldığı açıklandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu başkanlığında bir araya geldi. Toplantının açılışında konuşan Kasapoğlu, komisyon üyelerinin görüşmeleri ve ziyaretleri hakkında bilgi notlarının önemini vurguladı ve tatil döneminde de çalışmaların gayriresmi olarak devam etmesini istedi. Ayrıca, komisyon üyelerinin çalışmalarına dair bilgi akışının sürekli kaydedilmesini sağlayarak Meclis sürecinin başlangıcında daha hızlı ve net bir yol haritası belirlenmesini hedeflediklerini belirtti.

Daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Alparslan Çevik, komisyona sunum yaptı. Çevik, Genel Müdürlüğün tarihçesi, yapısı ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, aile yardımları, eğitim yardımları, sağlık yardımları, barınma, gıda yardımları ve engelli/yaşlı yardımları gibi farklı yardım türleriyle hizmet verdiklerini açıkladı. Engelli aylıklarının 2022 sayılı Kanun kapsamında, yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olan, sosyal güvencesi olmayan ve hane geliri asgari ücretin üçte birinin altında olan vatandaşlara verildiğini belirtti. Temmuz ayı itibarıyla güncellenen tutarlar; yüzde 40-69 arası engelliler için 4.302,98 TL, yüzde 70 ve üzeri engelliler için 6.454,48 TL ve engelli yakını aylığı için 4.302,98 TL olarak açıklandı. Bu tutarlar altı ayda bir memur katsayısıyla güncelleniyor. Çevik, 2024 yılında 614 bin 532 fayda sahibi için 25,1 milyar TL, 2025 yılının ocak-mayıs döneminde ise 565 bin 39 fayda sahibi için 12,5 milyar TL ödeme yapıldığını, engelli yakını aylığı kapsamında ise 2024 yılında 93 bin 682 fayda sahibi için 2,86 milyar TL, 2025 yılının ocak-mayıs döneminde ise 81 bin 256 fayda sahibi için 1,41 milyar TL ödeme yapıldığını ifade etti.

Çevik, engellilere yönelik tematik yardımların yapıldığını ve izleme değerlendirme çalışmalarının sürekli yapıldığını, Bakanlıkça oluşturulan izleme birimiyle öncelikli olarak ebeveyn olmayan veya tek ebeveynli aileler ve evinde tek yaşayan engelliler ile direkt temas kurulduğunu belirtti. Sosyal yardım bilişim sistemi içerisinde 843 bin 223 engelli ve engelli yakınına yönelik faaliyetlerin devam ettiğini vurguladı. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Basri Velioğlu ise engellilik tanıması için vatandaşların yaşam aktivitelerinin değerlendirildiğini, 2019 yönetmeliğiyle ÇÖZGER rapor formatının uygulamaya alındığını ve Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği'nin (FIM) dikkate alındığını, mevcut engellilik durumunda değişiklik olması halinde raporun yeniden düzenlendiğini açıkladı.

242614-2.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.