TBMM'de 'Süper İzin' tartışmaları: Zeytinlikler madenciliğe açılıyor
TBMM Genel Kurulu'nda, zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasını da kapsayan bir torba kanun teklifinin ilk dört maddesi kabul edildi. 'Süper İzin' olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri, yarın saat 14.00'da devam edecek.
Teklife göre, elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen madencilik çalışmaları, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiilen zeytinliğin bulunduğu alanlarla çakışıyorsa ve alternatif bir alan bulunamıyorsa, ilgili zeytin ağaçlarının taşınmasına, madencilik faaliyetinin yürütülmesine ve geçici tesislerin inşa edilmesine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı izin verebilecek. Bu izin, kamu yararı gözetilerek verilecek ve öncelikli olarak maden sahasının bulunduğu ilçe ve il sınırları dikkate alınacak.
Zeytinlik alanlarında madencilik faaliyeti yürütülen her yıl için, ruhsat sahibinden, sahanın rehabilitasyon çalışmalarını finanse etmek amacıyla işletme ruhsat bedeli kadar ek bir tahsilat yapılacak. Yeni zeytin bahçeleri ve taşınacak zeytin ağaçları için Hazine taşınmazlarına ihtiyaç duyulması halinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uygun gördüğü taşınmazlar, zeytinliği kamulaştırılanlardan talep edenlere rayiç bedel üzerinden 10 yıl süreyle doğrudan kiraya verilebilecek. Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesisleri için gerekli taşınmazların temini amacıyla, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 31 Aralık 2030'a kadar 'acele kamulaştırma' kararı alabilecek ve bu tarihe kadar işletmeye girecek tesisler için izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Enerji ithalatının azaltılması ve yerli üretimin artırılması için uygulanan indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.