İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney Salı günü İsrail'e yapılan saldırının arkasında İran'ın olmadığını öne sürerken, İsrail'in "onarılamaz" askeri ve istihbarat yenilgisi olarak adlandırdığı yenilgiyi övdü.

Filistinli silahlı kişilerin Cumartesi günü Gazze'den yıkıcı bir sınır ötesi saldırı başlatmasından bu yana televizyonda yayınlanan ilk konuşmasında, saldırının "becerikli ve zeki tasarımcılarının alınlarından ve kollarından öpüyoruz" dedi.

Ancak şunları ekledi: "Son dönemdeki destanın Filistinli olmayanların işi olduğunu söyleyenler yanlış hesap yapmışlar."

Yorumlar, İran hükümetinin saldırıyla ilgisinin son reddiydi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kanaani Pazartesi günü yaptığı açıklamada, saldırıdan Tahran'ı sorumlu tutma çabalarının "İsrail'e verilen desteği meşrulaştırmaya yönelik siyasi bir girişim" olduğunu söyledi. İsrailli yetkililer, saldırının arkasında Gazze'yi kontrol eden Hamas'ın da bulunduğu Filistinli militan gruplara finansman sağlayan İran'ın olup olmadığını belirlemediklerini kamuoyuna açıkladılar. Beyaz Saray Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın saldırının planlanması veya gerçekleştirilmesinde doğrudan yer aldığına dair hâlâ bir kanıt bulunmadığını söyledi.

İsrail devletini tanımayan İran, kendisini Filistin davasının önemli bir destekçisi olarak konumlandırdı ve Sayın Hamaney konuşmasını Filistin atkısı takarak yaptı. İsrail'den defalarca, İran'ın iktidardaki din adamlarının tercih ettiği bir terim olan “Siyonist rejim” olarak söz etti ve Filistinlilere karşı ölümcül saldırılar düzenlemeye devam etmesi halinde İsrail'in sonuçlarla karşılaşacağı konusunda uyardı.

Editör: Habererk Com