Hindistan, "Chandrayaan-3" adını taşıyan uzay aracı ile Ay'ın güney kutbu yakınına yumuşak bir şekilde iniş yaparak bu alanda ilk adımı atan ülke oldu.

Bu başarıyla birlikte Hindistan, Ay'a başarılı bir şekilde yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke olarak tarihe geçti.

Hindistan'ın Başbakanı Narendra Modi, iniş olayını canlı olarak izledi ve ilk tepkisi "Hindistan artık Ay'da" şeklinde oldu.

Rusya'nın aynı hedefle gerçekleştirdiği uzay seyahati ise başarılı olamamıştı.

c'ün amaçlarından biri, bilim insanlarının gelecekte Ay'da insan yerleşimini desteklemek amacıyla su içeren buz kaynaklarını keşfetmektir.
14 Temmuz tarihinde, Hindistan'ın güneyindeki Sriharikota Uzay Merkezi'nden fırlatılan uzay aracı, Hindistan'ın Ay'a yönelik seyahatinin temelini atan Chandrayaan-1'in ardından gerçekleşti. Ülkenin dört bir yanında büyük bir heyecan yaratan bu Ay seyahati için birçok kişi başarı dileklerini iletti.

ISRO (Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu), Salı günü yaptığı güncellemede sistemlerin düzenli kontrollerden geçtiğini ve her şeyin plana uygun bir şekilde ilerlediğini belirtti. Çarşamba günü, bilim insanları iniş aracını kontrollü bir şekilde yavaşlatarak, uzay bilimcilerin "kraterlerle dolu, düz olmayan" olarak tanımladığı zorlu bir bölgede yumuşak bir iniş gerçekleştirebilmek için karmaşık manevralar yapacaklar. İniş başarıyla tamamlandığında, altı tekerlekli keşif aracı harekete geçecek ve Ay yüzeyindeki kayaların ve kraterlerin etrafında dolaşarak önemli verileri ve görüntüleri toplayacak.

hindistan uzay aracı

hindistan uzay

(Kaynak: BBC)

Editör: Zuhal Ömür Tarakçı