MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli“Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeli idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye'yi inşa ve ihya etmemiz mümkün” sözleriyle 19 ilçenin il, 27 beldenin de ilçe olmasını önermişti. Bahçeli'nin açıklaması yıllardır il olma hayali kuran ilçelerde heyecan yarattı.

İl olabilecek ilçeler listesinin basın ve yayın organlarında yer alması o ilçelerde erken kutlamaları da beraberinde getirdi. En erken kutlamayı ilk yapan ilçe ise Adana'nın İlçesi Kozan oldu. 

Nüfusu nedeniyle il olmaya en yakın ilçe Antalya'nın turizm cenneti Alanya. Alanya'nın yanı sıra Mersin'in ilçesi Tarsus, Bursa'nın ilçesi İnegöl, Tekirdağ'ın ilçesi Çorlu, Şırnak'ın ilçesi Cizre il olmaya yakın görülen ilçeler arasında.

İl olma istediğini yıllardır dile getiren Ankara'nın Polatlı ilçesi de listede yer alıyor. Yıllardır istekleri kabul görmeyen Polatlı halkı, bu kez ilçe girişine İngilizce yazdıkları pankartla dile getirdiler isteklerini. 

Balıkesir'in Bandırma ve Edremit ilçeleri de il olmaya aday.

Adana Kozan'da kutlamalar erken başladı. Bir esnaf, "Kozan il olduğu gün 1000 kişilik yemek dağıtacağım" açıklamasında bulundu.

Şimdi, Manavgat, Çorlu, Siverek, Nazilli, Ünye, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erciş'in gözü kulağı Ankara'dan çıkacak haberde.

Bir ilçenin il olabilmesi için nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor.

1999 YILINDA İL SAYISI 81'E ÇIKMIŞTI

İlçelerin il yapılması 1989 yılında Aksaray ile başladı ve 1999'a kadar devam etti. Türkiye'nin il sayısı 1999 yılı itibariyle 67'den 81'e çıktı. 1989'da Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale il yapılırken, 1990'da Batman ve Şırnak, 1991'de Bartın, 1992'de Ardahan ve Iğdır, 1995'te Karabük, Kilis ve Yalova, 1996'da Osmaniye, 1999'da da Düzce il yapıldı.

İşte il olmayı bekleyen ilçeler:

Editör: Yadigar Hanım