Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de ilan ettiği yeni NAVTEX'in, emperyalistlerin hazıraldığı Sevilla Haritasının birebir aynısı olması büyük tepki topladı.

Akdeniz'de arama çalışmalarına devam eden ve birkaç gün önce Antalya açıklarında demirleyen Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Antalya ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasındaki bölgede yeniden araştırma yapmaya başlıyor.

Sismik araştırma gemileri Oruç Reis, Ataman ve Cengizhan için 8 Ekim – 16 Aralık tarihleri arasında yeni NAVTEX (denizcilere duyuru) ilan edildi.

İlana göre, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarına, Ataman ve Cengizhan isimli gemiler eşlik etmeyi sürdürecek.

Bu akşam saat 19:31'de yayınlanan ve koordinatların paylaşıldığı duyuruda sismik araştırma yapmak için bölgede bulunan aştırma gemisinden 6 deniz mili açık geçilmesi uyarısı da yapıldı.

YAYINLANAN NAVTEX TEPKİ ÇEKTİ

Emekli Amiral Mustafa Özbey sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yayınlanan NAVTEX'e tepki göstererek, "Türkiye bu Navtex ile kendi tezini imha ediyor" ifadesini kullandı.

Yayınlanan NAVTEX'in Seville Haritasında Türkiye'ye dayatılan deniz yetki alanı sınırlarına uymak anlamına geldiğini belirten Özbey, "Yazık" dedi.

İşte Özbey'in o açıklaması:

"Yayınladığımız Navtex'e bakar mısınız? Bunun diplomasi dilindeki açıklaması şudur: Ben, Seville Haritasında bana dayatılan deniz yetki alanı sınırlarına uyuyorum. Öyle ki; KKTC yönünde bile Seville Haritası sınırını aşmıyorum! Türkiye bu Navtex ile kendi tezini imha ediyor. Yazık."

SEVİLLA HARİTASI NEDİR?

Sevilla Haritası, 2000’li yılların başında Sevilla Üniversitesi’nden akademisyenler Juan Luis Suárez de Vivero ile Juan Carlos Rodríguez Mateos’un Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki Doğu Akdeniz’deki MEB (Münhasır ekonomik bölge) anlaşmazlığının çözümü için hazırladığı bir çalışma olarak ortaya atıldı.

Haritanın iddiasına göre Meis Adası’ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı güneye doğru Akdeniz’in ortasına kadar iniyor ve Türkiye’ye Antalya Körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor. Yunanistan’ın kıta sahanlığını Türkiye’ye ne kadar yakın olursa olsun Yunan adalarının sınırlarına göre çiziyor.

Geçtiğimiz günlerde haritanın AB tarafından hazırlatılmadığı Birlik yetkilileri tarafından açıklanmıştı.

TÜRKİYE KARŞI ÇIKIYORDU

Türkiye ise bu haritanın haksız bir şekilde haklarının çiğnediğini söylüyor ve yüzölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu’ya 2 kilometre, Yunan ana karasına ise 580 kilometre uzaklıkta olan bir adanın 40 bin kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratmasının rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez olmadığını vurgulayarak bu iddiaları reddediyordu.

Editör: TE Bilişim