Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan milyonlarca Suriyelinin ardından savaşın bitmesine rağmen her gün yüzlerce Suriyeli sınırlardan kaçak olarak ülkemize girmeye devam ediyor. AKP iktidarı "ümmet" bilinciyle Suriyelileri Türkiye'ye uyumlandırmaya ve iki halkı kaynaştırmaya çalışırken, bu girişimin yeni bir adımı da ders kitaplarına girdi. Bir ilkokul ders kitabına ait olduğu iddia edilen metin iktidarın sığınmacı propagandasının örneği oldu.

İddiaya göre bir ilk okul ders kitabında "etkinlik zamanı" başlıklı testte, ilkokul 3. sınıfta okuyan Özge'nin sınıfına Abdulhamid Rami adında yeni bir öğrenci geliyor. Öğretmen, ülkesinden göç etmek zorunda kaldığını söylediği yeni öğrenciyi diğer öğrencilerle tanıştırıyor. Öğretmen, ayrıca, kendi öğrencilerine dilimizi bilmeyen Abdulhamid'e sınıfa ve okula alışması ve uyum sağlamakta yardımcı olmalarını öğütlüyor. Metinde Türk ve Arap öğrencinin yan yana ve "mutlu" şekilde gösterildiği bir de görsel yer alıyor.

İlkokul kitabından alınan o fotoğraf, sosyal medyada da infiale neden oldu. Türkiye’ye çoğunlukla Suriye, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerden gelen çok sayıda sığınmacının ekonomik ve toplumsal zararlarına dikkat çekilen yorumlarda, ilkokul öğrencilerine yönelik yapılan "sığınmacı propagandasına" da tepki gösterildi.

Sığınmacılara çalışma hakkı tanındı, okullarımızda Türk vatandaşlarıyla birlikte eğitim görmeleri ve vatandaşlık hakkı verilip oy kullanmalarına izin verildi. Özellikle eğitim, bir toplumun temel taşıyken, 'sığınmacı' propagandası olarak yorumlanan metin büyük tepki topladı.

İşte ilkokul kitabında "sığınmacı propagandası" yapıldığı iddia edilen o metin;

Editör: Yadigar Hanım